Zapadni državni kapitalizam kopija kineskog

Zapad tiho kopira „kineski model“ državnog kapitalizma, na šta gotovo niko ne obraća pažnju, pišu nemački mediji navodeći da zapadne zemlje prolaze kroz tihe institucionalne promene povećavajući učešće vlade na tržištu. Iza ovoga stoji činjenica koja uznemirava Zapad: Kina je pejsmejker našeg doba - mi sledimo Kinu u novom obliku državnog kapitalizma.

Nemački nedeljnik Fokus objavio je članak pod naslovom „Tiha institucionalna promena: Kopiramo kineski kapitalizam, ali na to teško da iko obraća pažnju“. U tom tekstu se navodi da zapadne zemlje prolaze kroz tihe institucionalne promene povećavajući učešće vlade na tržištu. Iza ovoga stoji činjenica koja uznemirava Zapad: Kina je pejsmejker našeg doba – mi sledimo Kinu u novom obliku državnog kapitalizma.

U članku se navodi da u institucionalnoj konkurenciji (sa Kinom) Zapad nije odbacio „kineski model“, već je odgovorio „državnim kapitalizmom“. Ovo ima pet karakteristika. Prvo, monetarni sistem centralne banke u Kini ne samo da daje podsticaj realnoj ekonomiji, već i gura dodatni kapital u tržišni ciklus s neviđenom snagom. To može ne samo da stimuliše ekonomiju, nego i da proširi obim. Drugo, Zapad menja svoj imidž države blagostanja: penzije, dugotrajna nega, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti više se ne uzimaju zdravo za gotovo kao državna davanja, već kao oblik uzajamnog osiguranja. Treće, država postaje pokretačka snaga u borbi protiv klimatskih promena, u razvoju električnih vozila i procesu digitalizacije. Četvrto, država ne samo da formuliše zakone i propise za preduzeća, već takođe igra sve veću ulogu i na polju učešća. Na primer, američki predsednik Džo Bajden pokrenuo je najveći infrastrukturni i obrazovni program u istoriji da bi se takmičio sa Kinom. Ove godine očekuje se da će američki državni dug (odnos prema BDP-u) dostići 133,64%. Peto, „Tihe institucionalne promene: Zapad radi isto što i Kina“. Tajni primer ove tihe promene sistema je „kineski model“.

Izvor: CRI

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti