Zaštita zdravlja pakovanjem hrane u amabalažu bez toksičnih sastojaka

U Evropi se koristi više od 8.000 hemikalija u proizvodnji materijala koji dolaze u kontakt sa hranom, uključujući ambalažu za hranu, a za mnoge toksičnost nije adekvatno ispitana. Mnoge štetne hemikalije ometaju endokrini sistem i razvoj, utiču na naš nervni i imuni sistem. Zbog načina na koji sada pakujemo hranu, uglavnom kroz jednokratnu, plastičnu ambalažu, ne ugrožavamo samo životnu sredinu i ekosisteme, već i zdravlje.

Kako svet želi da se obnovi nakon COVID-a, moramo promeniti pristup životnoj sredini, posebno hemikalijama i plastičnim posudama za jednokratnu upotrebu za pakovanje hrane, piše Frederik Ris (Frédérique Ries).

COVID-19 je teško pogodio sve zemlje, posebno u Evropskoj uniji, ali je njegov uticaj najteži na one populacije koje su već bile ugrožene, koje su izloženije bolestima, a manje je verovatno da će imati pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja je „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg sveta za sve“.

Mnogo stvari moramo promeniti u svom pristupu prirodi, ali i u našem razmišljanju, da bismo se usredsredili na prevenciju, koja je uvek efikasnija od reakcije i kratkoročnog delovanja.

Tipičan primer je prekomerno prisustvo štetnih hemikalija u našem svakodnevnom životu, a posebno činjenica da naša hrana dolazi u kontakt sa mnogim opasnim supstancama.

O uticaju štetnih hemikalija na zdravlje ljudi postoji mnogobrojna literatura. Naučna zajednica je prepoznala da mnoge ometaju endokrini sistem, ometaju razvoj i utiču na naš nervni i imuni sistem.

Naučnici i nevladine organizacije digli su uzbunu zbog potrebe za uklanjanjem ovih hemikalija iz potrošačkih proizvoda, posebno ambalaže hrane. Zapravo, jedan od najčešćih načina na koji su potrošači izloženi štetnim hemikalijama je putem hrane i pića, i proizvoda koje koristimo za pakovanje, čuvanje i kuvanje hrane.

U Evropi se preko 8.000 hemikalija koristi u proizvodnji materijala koji dolaze u kontakt sa hranom, uključujući ambalažu za hranu, a za mnoge nije adekvatno ispitana toksičnost. U plastičnoj ambalaži je potencijalno prisutno 4.000 hemikalija, a 906 je verovatno prisutno.

Među tih 906 hemikalija, 63 su identifikovane kao posebno opasne po zdravlje ljudi.

Prošlogodišnji projekat Plastika u centru pažnje je okupio javne ličnosti širom Evrope, kako bi pokazali na koji način smo svi izloženi štetnim hemikalijama u svom svakodnevnom životu, posebno kroz ambalažu za hranu. Hemikalije sadržane u ambalaži za hranu mogu migrirati u hranu i završiti u našim telima, a neke od tih hemikalija su štetne.

Zbog načina na koji trenutno pakujemo hranu, uglavnom kroz jednokratnu (plastičnu) ambalažu, ne ugrožavamo samo našu životnu sredinu i ekosisteme, već i zdravlje.

A ovo je potpuno moguće izbeći! Utvrđeno je da učesnici projekta u proseku imaju 20,5 od 28 analiziranih hemikalija u svom telu!

Usvajanjem Direktive o jednokratnoj upotrebi plastike, EU je postigla značajan napredak u smanjenju prekomerne i zagađujuće plastike za jednokratnu upotrebu. Ipak, hitno su potrebne dalje mere kako bi se osiguralo održivo i sigurno pakovanje hrane.

EU zakonodavstvo o hemikalijama REACH je najjače zakonodavstvo tog tipa na svetu koje je usvojeno 2006. godine.

Ipak, trenutno je hemikalijama ograničenim prema REACH-u i dalje je dozvoljeno da se koriste u ambalaži za hranu i drugim materijalima koji dolaze u kontakt sa hranom (FCM), uključujući per- i poli-fluoroalkilna jedinjenja (PFAS), bisfenole i ftalate. Ovaj zakon je zastareo i potrebna mu je reforma.

Evropski parlament je, u nekoliko navrata, pozvao na snažnu reviziju FCM zakona, poslednji put u svojoj rezoluciji od 10. jula 2020. godine o „Hemijskoj strategiji za održivost“, ističući da je trenutno zakonodavstvo nedovoljno da bi se garantovao visok i zajedničku nivo zaštite potrošača širom EU.

Odluka je sada na sudu Komisije, a predstojeća revizija zakonodavnog okvira o FCM (predlog Evropske komisije se očekuje krajem 2022. godine) pruža priliku za obezbeđivanjem da bilo koja ambalaža za hranu, koja se stavlja na tržište, bude bezbedna i kružna,u korist planete i zdravlja ljudi.

Kako EU unapreduje, mora prioritetno postupno ukidati opasne hemikalije iz proizvoda i ambalaže. To je dužnost koju ne smemo olako shvatiti.

Autor: Frédérique Ries (poslanica Evropskog Parlamenta)

Izvor: Euractiv.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.