svet suočen sa poskupljenjem hrane

Zašto je hrana sve skuplja – ko će podneti najveći teret aktuelne krize

Šta se dešava na tržištu hrane trenutno? Srbija je poznata kao zemlja koja ima komparativne prednosti u poljoprivredi, koje su šanse naše prehrambene industrije? O tome šta nas po pitanju cena čeka naredne godine, da li ostaju visoke, a šta se dešava sa kupovnom moći stanovništva kao osnovnim izvorom unutrašnje tražnje u današnjo emisiji Jelica Putniković razgovara sa Bojanom Stanićem, pomoćnikom direktora Sektora za strateške analize u PKS.

Svakodnevni odlazak u prodavnicu običnog građanina suočava sa konkretnim činjenicama – sve manje artikala je u korpi, a na kasi će platiti više.

Nameće se pitanje: Dokle će poskupljenja ići, da li je inflacija jedini krivac za nove, više cene, da li je došla do vrha? Kako se situacija iz sveta i Evrope „preliva“ i kod nas, bitno je kakave efekte ostavlja u Srbiji?

Ono što ljude najviše pogađa su cene hrane. Naravno, veoma je bitno koja poskupljenja su najprimetnija, kakva je struktura rasta cena, šta poskupljuje više, šta manje. Zašto su pojedini osnovni prehrambeni proizvodi u Srbiji skuplji nego u pojedinim zemljama Zapadne Evrope, koje imaju daleko veći standard/kupovnu moć?

Odluke kreatora ekonomske politike u Evropi i, naravno, u Srbiji mogu uticati na obuzdavanje inflacije, na ublažavaje njenih posledica. A sve će, zavisiti od toga koliko takve odluke mogu uticati na uzroke inflacije – pre svega na ono što najviše pogađa potrošače, cene enegenata i hrane.

Šta se dešava na tržištu hrane trenutno? Srbija je poznata kao zemlaj koja ima komparativne prednosti u poljoprivredi, koje su šanse naše prehrambene industrije?

O tome šta nas po pitanju cena čeka naredne godine, da li ostaju visoke, a šta se dešava sa kupovnom moći stanovništva kao osnovnim izvorom unutrašnje tražnje (koliko zarade mogu pratiti rast inflacije) u današnjo emisiji „Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Bojanom Stanićem, pomoćnikom direktora Sektora za strateške analize u PKS.

Gosta “Energije Sputnjika” pitaćemo i ko će podneti najveći teret ove krize, o podeli rizika i tereta između stanovništva, privrede i države.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.