Zašto su neki lekovi protiv raka neefikasni?

Naučnici su u najnovijiim istraživanjima uspeli da pronađu objašnjenje zašto mnogi lekovi protiv raka koji ubijaju ćelije tumora na laboratorijskim miševima nisu uvek tako efikasni u ispitivanjima i na ljudima. Odgovor leži u prisustvu virusa u miševima, koji menjaju funkciju leka, pa mnoga ispitivanja čine lažno obećavajućim.

Istraživači Medicinskog naučnog centra Univerziteta u Teksasu u Hjustonu (UTHealth), Škole za biomedicinsku informatiku i Medicinske škola McGovern uspeli su da pronađu moguće odgovore na pitanje zašto mnogi lekovi protiv raka, koji ubijaju ćelije tumora na modelima miša neće delovati i kada se primene na ljudima. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

U studiji, istraživači su naveli veliko prisustvu virusa miša u ksenograftima dobijenim od pacijenta (PDX). PDX modeli su razvijeni ugrađivanjem ljudskih tumorskih tkiva u imuno-deficitarne miševe, koji se obično koriste za pomoć u testiranju i razvoju lekova protiv raka.

Ksenotransplantacija je presađivanje živih ćelija, tkiva ili organa sa jedne vrste na drugu, npr. sa svinja na ljude. Takve ćelije, tkiva ili organi nazivaju se ksenograft ili ksenotransplant.

„Ono što smo otkrili je da kada stavite ljudski tumor u miša, taj tumor nije isto što i tumor koji je bio kod pacijenta sa karcinomom. Većina tumora koje smo testirali bili su ugroženi virusima miša“, rekao je dr. V. Jim Zheng, profesor u Školi za biomedicinsku informatiku i jedan od vodećih autora na studiji.

Istraživači su u ovoj studiji analizirali 184 rezultata dobijenih ispitivanjem PDX uzoraka. Od 184 uzorka, 170 je pokazalo prisustvo virusa miša.

Infekcija je povezana sa značajnim promenama u tumorima, a Zheng kaže da bi to moglo uticati na PDX kao model ispitivanja lekova za ljude.

"Kada naučnici traže način da ubiju tumor koristeći PDX model, pretpostavljaju da je tumor u mišu isti kao i kod pacijenta sa rakom, ali to nije slučaj. Zbog ovoga, rezultati leka protiv raka deluju obećavajuće, kada mislite da lekovi ubijaju tumor – ali u stvarnosti, oni neće uvek funkcionisati u ispitivanjima i na ljudima, jer lekovi za tumor deluju na tumor u mišu koji je ugrožen virusom“, rekao je Zheng.

On se nada da će njegova otkrića promeniti pristup istraživača da pronađu način za ubijanje tumorskih ćelija.

"Svi imamo zajednički cilj, nadamo se da ćemo naći lek za rak. U toku je 210 projekata koje finansira NIH, koji su relevantni za PDX modele, sa kombinovanim godišnjim budžetom većim od 116 miliona dolara. Moramo da pojačamo kontrolu kvaliteta i upotrebu modela koji nisu ugroženi, tako da tretmani koje pružamo budućim pacijentima budu efikasni “, rekao je Zheng.

Ovaj rad je saradnja između Teksaškog instituta za terapiju, Instituta za molekularnu medicinu (IMM) na Medicinskoj školi McGovern i nauke o podacima i informatike za istraživanje raka na Školi za biomedicinsku informatiku.

Izvor: ScienceDaily

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.