Zašto su u Srbiji potcenjeni geologija i rudarenje?

O tome da su naši geolozi cenjeni u svetu, da je bez njihovog stručnog rada teško, na primer, sprečiti klizišta, da je njihov rad neraskidivo vezan sa zaštitom životne sredine i koliko je za razvoj Srbije bitno da se slušaju saveti ovih stručnjaka po pitanju gde, šta i kako od minerlanog bogatstva Srbije treba eksploatisati u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa dr Dejanom Barjaktarovićem

Rudarstvo je nekada bilo ponos i dika Srbije. A sada su i geolozi, a ne samo rudarenje, čini se, na stubu srama. Bili smo svedoci protesta oko potencijalnog rudarenja litijuma, građani širom Srbije se bune kada vide geologe koji sakupljaju uzorke u njihovom komšiluku…

Nedavno smo bili svedoci stravične nesreće u rudniku Soko, o kojoj još nema zvaničnih podataka o tome šta ju je uzrokovalo. Pre toga smo se, zimus, suočili sa činjenicom da u Rudarskom basenu Kolubara, o čijem bogatstvu smo učili u školama, ostaje bez uglja. I, danas Srbija, odnosno, Elektroprivreda Srbije, u čijem sastavu su pomenuti kolubarski kopovi uvozi ugalj.

Baš u vreme kada se EPS suočio sa krizom uglja DGEITS (Društva geoloških inženjera i tehničara Srbije) upozorilo je da teze koje plasiraju pojedini samouki stručnjaci – da geološka istraživanja zagađuju životni prostor nije tačna. Tvrdeći da su najbolji ekolozi geolozi ovo strukovno udruženje ukazuje na to da bez njihovog rada ne bi bio mogući savremeni život, u kome više od 80 odsto predmeta i onoga što nas okružuje u svom sastavu ima bar jedan mineral. Ali, i na pogubno delovanje javašluka i nestručnog rada u sektoru geologije i rudarenja.

O tome da su naši geolozi cenjeni u svetu, da je bez njihovog stručnog rada teško, na primer, sprečiti klizišta, da je njihov rad neraskidivo vezan sa zaštitom životne sredine i koliko je za razvoj Srbije bitno da se slušaju saveti ovih stručnjaka po pitanju gde, šta i kako od minerlanog bogatstva Srbije treba eksploatisati u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa dr Dejanom Barjaktarovićem, predsednikom DGEITS-a i pomoćnikom direktora sektora za regionalnu geologiju u Geološkom zavodu Srbije.

Video možete pogledati ovde

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022