Zatvoreno najveće ilegalno tržište na Darknetu

Nemački istražitelji zatvorili su „verovatno najveće ilegalno tržište na Darknetu“. Tu je pola miliona korisnika za kripto-valutu trgovalo drogom i falsifikovanim novcem – u vrednosti od 140 miliona evra.

Serveri DarkMarketa su isključeni, a navodni operater, 34-godišnji Australijanac, za vikend je uhapšen na nemačko-danskoj granici i nalazi se u pritvoru, saopštio je državno tužilaštvo u Koblencu. Pored toga, zaplenjeno je više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini, piše Dojče vele.

Na DarkMarketu uglavnom se trgovalo drogom, ali i falsifikovanim novcem, ukradenim podacima o kreditnim karticama, anonimnim SIM karticama i malver-softverom. Platforma je imala pola miliona korisnika, a transakcije su obavljane u kripto-valutama i to u vrednosti od 140 miliona evra.

Centralni kriminalistički inspektorat u Oldenburgu intenzivno je radio na tom slučaju mesecima, pod rukovodstvom Centralnog pokrajinskog ureda za kibernetički kriminal iz Koblenca, rekao je u utorak javni tužilac. Pritom se sarađivalo sa vlastima iz SAD, Australije, Velike Britanije, Danske, Švajcarske, Ukrajine i Moldavije. Koordinaciju je preuzeo Europol.

Izvor: Dojče vele

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.