gasovod u Rafineriji nafte Brod

Završen gasovod u Rafineriji nafte Brod

U Rafineriji nafte Brod završila je izgradnju gasovoda. Naredna faza je izgradnja postrojenja za proizvodnju komprimovanog gasa. Na taj način ćemo dobiti novi proizvod - komprimovani gas koji ćemo realizovati na benzinskim stanicama, kao i drugim potrošačima“, najavio je Anatolij Karaljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod.

Rafinerija nafte Brod a.d. završila je izgradnju gasovoda dužine 5,5 kilometara u koji je uloženo 4,9 miliona evra.

Anatolij Karaljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod istakao je da je prirodni gas stigao u Rafineriju koja će ovaj energent, u prvoj fazi, koristiti isključivo za vlastite potrebe.

U Rafinerija nafte Brod su završene pripremne radnje za puštanje u rad kotlarnice na gas. Uvođenjem ovog energenta postiže se važan pozitivan, ekološki efekat – smanjenje emisije štetnih gasova i to CO2 za 27% i N2O za čak 83%, saopšteno je iz kompanije.

Nakon što su pribavljene neophodne dozvole i licence, te ispunjeni svi zakonski uslovi Rafinerija je, ističe Karaljus, od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade Republike Srpske dobila upotrebnu dozvolu za gasovod sa blok ventilom i pripadajućim obilaznim vodovima i izlazom u okviru kompleksa Rafinerije nafte Brod.

Postrojenje za proizvodnju komprimovanog gasa

„Naredna faza je izgradnja postrojenja za proizvodnju komprimovanog gasa. Na taj način ćemo dobiti novi proizvod – komprimovani gas koji ćemo realizovati na benzinskim stanicama, kao i drugim potrošačima“, najavio je generalni direktor Rafinerije nafte Brod.

Tehnički prijem gasovoda izvršio je UNIS institut. Ovaj institut je lider u pružanju usluga iz oblasti vršenje poslova tehničkog pregleda objekata, projektovanje, nostrifikacija, revizija tehničke dokumentacije, zaštita na radu, zaštita od požara i zaštita životne sredine.

Institut je utvrdio da gasovod ispunjava sve uslove – kako normativne, jer je izgrađen u skladu sa propisima Republike Srpske, tako i gradđevinske, korišćen je materijal koji poseduje odgovarajuće ateste.

Glavni izvođač radova bila je kompanija Termoelektro iz Brčkog. Predstavnici ove firme poručuju da je bio izazov da se uradi jedno ovakvo postrojenje, jer su ovakvi projekti vrlo retki na našim područjima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti