Završen Severni tok 2

Završen Severni tok 2

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u potpunosti je završena, izjavio je jutros Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora Gasproma. Punjenje komercijalnih isporuka prirodnog gasa gasovodom Severni tok 2 neće početi sve dok nemački regulator ne da zeleno svetlo, saopštilo je u četvrtak rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom jutarnjeg brifinga u Gaspromu, Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora, izjavio je da je izgradnja gasovoda Severni tok 2 u potpunosti završena jutros u 8:45 sati (po moskovskom vremenu), saopštila je Direkcija za informacije, Gasproma.

Gasovod, koji vodi od ruske do nemačke obale kroz Baltičko more ima dve cevi čiji je ukupni kapacitet 55 milijardi kubnih metara (dva puta po 25,7) prirodnog gasa. Ovim gasovodom je udvostručena mogućnosti izvoza ruskog gasa preko Baltičkog mora. I cevovod Severni tok 1 je kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa.

I pored brojnih sankcija koje su SAD ustanovile protiv Gasproma i kompanija koje su partneri ovoj ruskoj firmi u izgradnji gasovoda projekat, vredan 11 milijardi dolara, završen je. Protiv gasovoda Severni tok 2 i dalje su protivnici u Evropi, pre svega Ukrajina. Ova zemlja koja gubi šansu za tranzit većih količina gasa njenim gasovodima.

Za start Rusija čeka zeleno svetlo Nemačke

Međutim, punjenje komercijalnih isporuka prirodnog gasa gasovodom Severni tok 2 neće početi sve dok nemački regulator ne da zeleno svetlo, saopštilo je u četvrtak rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi novinska agencija TASS.

Preostaje da Severni tok 2 bude sertifikovan. Rusija planira da započne protok gasa kroz cevovod kasnije ove godine, podseća Rojters.

Očekuje se da će sertifikacija trajati do četiri meseca. Ali, počeće tek kada se završe sve papirologije, što podrazumeva provere nemačkog ministarstva ekonomije i ruskog gasnog giganta Gazproma (GAZP.MM).

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da se Rusija nada brzoj odluci nemačke strane.

„Rokovi za komercijalne isporuke zavise od stava nemačkog regulatora. Nadamo se da će milioni evropskih potrošača moći da u najskorije vreme dobiju ruski gas. Najkraćim, najekonomičnijim i ekološkim putem“, rekla je Zaharova tokom nedeljnog brifinga.

Juče je, takođe, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da se Rusija nada da „ništa i niko” neće sprečiti pokretanje Severnog toka 2.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti