Završena izgradnja novog gasovoda od Grčke do Bugarske

Vođe Grčke i Bugarske obeležile su juče završetak novog gasovoda koji će preko Grčke dopremati gas iz Azerbejdžana do Bugarske, gde je snabdevanje ruskim gasom prekinuto u aprilu.

Gasovod dug 182 kilometara ide od severoistočnog grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj. Ovaj gasovod će u Bugarsku dopremati gas iz Azerbejdžana. Gasovod počinje sa radom sa prvobitnim kapacitetom od tri milijarde kubnih metara gasa godišnje i izgledima za povećanje na pet milijardi kubnih metara. Komercijalne isporuke treba da počnu do 1. oktobra.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis naglasio je značaj nove gasne veze za Bugarsku.

– Ovo nije samo gasovod već važan energetski most jug-sever – rekao je Micotakis na ceremoniji u severoistočnoj Grčkoj.

On je rekao da Evropa treba da koordiniše odgovor na „svestan izbor Moskve da pretvori prirodne resurse u sredstvo za politički pritisak, u čistu ucenu“.

– To je nešto što naši bugarski susedi već dobro znaju – rekao je Micotakis.

Krajem aprila Rusija je prekinula isporuku gasa Bugarskoj kada je ona odbila da plati isporučen gas u rubljama. Odnosi dve bivše saveznice sovjetskog bloka znatno su pogoršani poslednjih meseci. Bugarska je proterala 70 ruskih diplomata izazivajući ljutitu reakciju Moskve.

Vršilac dužnosti bugarskog premijera Kiril Petkov ukazao je na ključnu ulogu gasovoda u okončanju ruskog monopola na gas u njegovoj zemlji.

– Tako će prvi put naša zemlja imali pravi kopneni pristup alternativnim izvorima energije koji nisu ruski – rekao je Petkov.

Grčka nastoji da postane energetski centar za Balkan, koristeći fosilna goriva iz Kaspijskog mora i jugoistočnog Sredozemlja i potencijalno obnovljivu energiju iz Egipta, da snabde region posle poremećaja snabdevanja zbog rata u Ukrajini.

Grčka takodje gradi terminal za prirodni tečni gas u severoistočnoj luci Aleksandropolis, blizu Kotomotinija, za koju je Micotakis rekao da će u budućnosti obezbediti dodatni gas za novi grčko-bugarski gasovod.

Izvor: Ekapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti