Rusija ostvaruje značajnu pobedu projektom Severni tok 2

Završetak Severnog toka 2 najkasnije za dva meseca

Prvi krak gasovoda Severni tok 2 je završen juče, a ceo projekat će biti realizovan najduže za dva meseca, rekao je juče predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, ističući da je reč o ekonomskom projektu za transit gasa koji se dobija na normalan način, dok Amerika vadi gas varvarski. Gasprom je spreman za punjenje gasom gasovoda.

Juče je završena izgradnja prvog kraka gasovoda Severni tok 2, a Rusija računa da u najskorije vreme, u naredna dva meseca, završi izgradnju i drugog kraka, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, prenosi Sputnjik.

„Drago mi je što mogu da objavim da je danas, pre dva i po sata, uspešno završeno polaganje cevi prvog kraka gasovoda Severni tok 2. Rad na drugom kraku se nastavlja”, rekao je  Pztin precizirajući da će „u narednih mesec i po dana, dva, verovatno dva, biti završen i drugi krak“.

Radovi u okviru izgradnje gasovoda, uključujući i morski deo, završeni su a Gasprom je spreman za punjenje gasom gasovoda.

„Severni tok 2, kao i Severni tok 1 služiće kao garant energetske bezbednosti Evrope i za pouzdano snabdevanje evropskih potrošača u celini. Taj projekat je ekonomski visoko efikasan i u potpunosti odgovara najstrožim ekološkim standardima i tehničkim zahtevima“, konstatovao je ruski predsednik navodeći da je Rusija spremna da u budućnosti sa partnerima realizuje takve projekte kao što je Severni tok 2.

Putin je još jednom naglasio da je projekt isključivo komercijalne prirode, a teze o zaobilaženju tranzitnih država nemaju veze sa stvarnošću, a su kritike na račun gasovoda su loša propaganda.

„Maršruta gasovoda kroz Nemačku kraća je i jeftinija nego kroz Ukrajinu i Slovačku. Želim da istaknem – to je isključivo ekonomski, komercijalni projekat. Oni koji misle ili smatraju da se to radi da bi se zaobišle tranzitne zemlje – ta teza nema veze sa stvarnošću, jer je maršruta po dnu Baltičkog mora, iz Rusije u Nemačku, po kilometraži kraća. Želim da se to čuje još jednom – kraća je nego kroz evropske zemlje: Ukrajinu, Slovačku, Austriju. Kraća je i jeftinija“, rekao je Putin ističući: „Taj gasovod je jednostavno ekonomski svrsishodniji. Sto puta smo to rekli, ali svejedno nekakva loša propaganda puni ljudima glave o tome da se ovde radi o nekakvoj politici, zaobilaženje nekog“.

Ruski predsednik je dodao da će potrošači u Nemačkoj dobijati jeftiniji gas kroz gasovod Severni tok 2 nego što je gas koji dobijaju iz cevovoda koji idu preko teritorije drugih država. Nije potrebno plaćati za tranzit, nema rizika koji dolazi od pojedinačnih država.

„Severni tok 2 isključuje političke rizike, on je jeftiniji i svrsishodniji“, poručio je Putin.

Putin o Ukrajini i tranzitu gasa

Putin je, takođe, rekao da je Ukrajina, koja se inače kako tranzitna zemlja veoma protivi realizaciji gasovoda Severni tok 2, sama kriva što za tranzit dobija milijardu i po dolara a mogla bi da dobija tri do četiri milijarde. A ukrajinskim vlastima je poručio da treba da usmeravaju novac na razvoj privrede i poboljšanje života ljudi, a ne na vojsku.

Vladimir Putin / Foto: Sergej Boblev / TASS

„Potrebna je dobra volja ukrajinskih partnera ne za to da se novac usmerava i troši za jačanje vojske i da se silom rešava pitanje Donbasa, već da bi se unapredila privreda, da se radi sa ljudima. Polazimo od toga da imamo složene odnose sa ukrajinskim rukovodstvom, ali mislimo o tome kako tamo ljudi žive“, naveo je Putin govoreći o mogućnostima da se ukrajinski tranzitni sistem koristi i posle okončanja Sporazuma o tranzitu gasa.

Na opasku da je za Ukrajinu važan taj ruski novac za tranzit gasa, Putin je rekao da Rusija nije dužna sve da hrani.

„Mislite da smo dužni sve da hranimo? Šta, imamo neku obavezu da sve hranimo?“, upitao je predsednik Rusije.

Način na koji Amerikanci vade gas – varvarski

Način na koji Amerika vrši eksploataciju gasa, hidrauličnim lomljenjem stena bogatih gasom i naftom Putin je okarakterisao kao varvarski, a i skuplji postupak.

„Gas je tamo skuplji, shvatate. Ne samo što se dobija na tako, otvoreno govoreći, varvarski način nego je i skuplji za 25 odsto. Alternativa kupovini proizvoda koji se dobija na kompleksan način, sa ekološke tačke gledišta je jeftinije gas od nas, koji je i kvalitetnije, a koji je dobijen na normalan način”, naveo je ruski predsednik.

Kurc pozdravio završetak ruskog gasovoda

„Severni tok 2 garantuje energetsku bezbednost i mora biti završen. Austrija, kao i celokupna Evropa, još dugo će imati potrebe za isporukama gasa iz Rusije. Severni tok 2 nam pruža snabdevanje sigurnom, modernom rutom”, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc na plenarnom zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Prema njegovim rečima Austrija optimistički gleda na završetak izgradnje gasovoda.

„Mi na projekat gledamo veoma optimistično i nadamo se, kao i druge evropske zemlje, da će on biti realizovan. Nadamo se da će ovaj projekat osigurati energetsku bezbednost Evrope i da će za Rusiju to biti veoma pozitivno, jer mi, zaista, kupujemo mnogo na ruskom tržištu. Maršrute su napravljene tako kako je potrebno da izgledaju i nadamo se da će ruski gas, kao i pre, dobijati potrošači i u Austriji i u drugim delovima Evrope. Još dugo će nam trebati zalihe gasa“, rekao je Kurc.

Fantastična vest – ne samo za Rusiju

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da završetak prvog kraka gasovoda Severni tok 2 predstavlja pobedu prava i ekonomskih interesa.

Foto: Energypolicy.ru

„Završetak je od koristi našoj zemlja i svim državama koje učestvuju u tom procesu, projektu. Nažalost, mnogi su želeli da od ekonomskog projekta načine nekakav politički proces, ali im to, kao što vidite, ne polazi za rukom, nadjačalo je pravo, legalnost, ekonomski interesi, efikasnost. Zbog toga je to fantastična vest. To je glavna vest na internetu, ne samo u Rusiji nego i u svetu“, rekla je Zaharova novinarima na marginama Foruma komentarišući da su se svi pitali šta je sa napretkom, prodorom i poručila: „Evo, ovo jedan od prodora“.

Izgradnja gasovoda

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su u decembru 2019. godine uvele sankcije gasovodu, zbog čega je švajcarski Olsiz bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi. Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi Fortuna položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama, prenosi Sputnjik.

Putin je najavio da će Rusija emitovati zelene obveznice.

Akcije Gasproma su skočile nakon Putinovog obraćanja za 0,6 posto, dostigavši 273,80 rubalja (3,74 dolara) po akciji, što je njihov najviši nivo od sredine 2008. godine, piše Tanjug.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.