Završni koraci ka izgradnji novog kopa u Kolubari

Projekat površinskog kopa Polje E koji je planiran u istočnom delu basena Kolubara završen je pre gotovo tri godine, a u njemu su obrađena tehnička rešenja eksploatacije otkrivke i uglja za ceo vek rada ovog kopa, odnosno do 2049. godine. Objavljen je projekat za 2. fazu gradnje infrastrukture neophodne za rad budućeg Polja E.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta izgradnje infrastrukturnog koridora (faza 2) za izmeštanje reke Peštan i lokalnog puta u Lazarevcu, radi gradnje novog površinskog kopa Polje E u okviru rudarskog basena Kolubara.
Kako je navedeno u dokumentu čiji je investitor EPS, obrađivač Arhiplan doo Aranđelovac, a idejno rešenje izradio Institut Jaroslav Černi iz Beograda, povod za izradu urbanističkog projekta je širenje rudarskih radova i otvaranje novog površinskog kopa „Polje E“, te neophodnost regulacije reke Peštan u izmeštenom koritu i izmeštanje lokalne saobraćajnice Baroševac – Zeoke – Medoševac i druge infrastrukture.

Projekat je završen pre gotovo tri godine

Podsetimo, projekat površinskog kopa Polje E koji je planiran u istočnom delu basena Kolubara završen je pre gotovo tri godine, a u njemu su obrađena tehnička rešenja eksploatacije otkrivke i uglja za ceo vek rada ovog kopa, odnosno do 2049. godine. Površinski kop Polje E čije rezerve iznose oko 450 miliona tona bi, prema procenama, godišnje trebalo da proizvodi 12 miliona tona uglja i da zameni kopove C i D na kojima će postepeno prestajati eksploatacija.
U isto vreme, tokom leta 2019, počelo je i izmeštanje 3,8 kilometara toka reke Peštan. Ova reka svojim donjim tokom protiče kroz kolubarski lignitski basen, preko planiranih eksploatacionih polja Polje E, te je su u cilju zaštite budućeg kopa od plavljenja vodom iz reke planirani su radovi kojima će se kop zaštititi, navodi se u projektu koji je na javnoj prezentaciji do 15. maja.
Za zemljište koje je namenjeno za gradnju utvrđen je javni interes i u toku je postupak eksproprijacije, navedeno je u dokumentu u kojem se podseća i da je zaključkom Vlade od 14. maja 2020. godine utvrđeno da je projekat izgradnje sistema regulacije reke Peštan projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Počelo je raseljavanje domaćinstava

Takođe, dodaje se, počelo je i raseljavanje postojećih oko 85 domaćinstava u okviru KO Zeoke i KO Burovo. Prema dinamici raseljavanja, prvo je planirano raseljavanje postojećih domaćinstava u KO Zeoke, da bi se omogućilo pokretanje izvođenja radova na izradi useka, uz korišćenje rudarske mehanizacije, zbog obimnosti planiranih radova.
Prostor definisan urbanističkim projektom obuhvata linijski koridor zemljišta južno od Polja E, na površini od oko 107,72 ha.
Kako je navedeno, s obzirom na veličinu prostora na kome će ležati predviđeni objekti zaštite od poplava i nije bilo realno pravovremeno rešiti imovinske pravne odnose, definisana je izgradnja sistema zaštite u dve faze – najpre izgradnja „by-pass-a“ korita reke Peštan kojim se stvaraju uslovi za početak rudarskih radova na Polju E, tačnije za izgradnju montažnog placa ovog polja, a zatim, u drugoj fazi, koja je predmet ovog urbanističkog projekta, u toku razvoja rudarskih aktivnosti Polju E predviđena je izgradnja retenzija na reci Peštan i na pritokama Trbušnici, Bistrici i Darosavici.

Izgradnja nastavka korita reke Peštan

U planu je takođe i izgradnja ostatka južnog obodnog kanala u dužini od 4.183 m, kao nastavka by-pass-a korita reke Peštan, koji je predvišen da prihvati kompletne stogodišnje velike vode Peštana.
Uz južni obodni kanal predviđeno je i izmeštanje dela trase lokalne saobraćajnice (na potezu od Vreoca do Zeoka u dužini od 5.400 m, sa računskom brzinom od 80km/h i širinom saobraćajne trake od 3,25 metara. Trasa će prolaziti kroz usek koji će biti formiran rudarskom mehanzacijom, odakle je predviđena saobraćajna veza ka naselju Burovo i gradnja mosta.
S obzirom na to da je planirano raseljavanje postojećih domaćinstava, planirano je uklanjanje postojećih vodovodnih linija, a neophodno je i izmeštanje dela trase dalekovoda jer će postojeći objekti biti ugroženi radovima.

Izvor: eKapija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti