Zbog geopolitičke krize Glenkor prodao udeo u Rusnjeftu

U jeku najveće geopolitičke krize između Rusije i zapadnih zemalja od Hladnog rata, a posle dve decenije ulaganja u razvoj Rosnjefta, anglo-švajcarska firma Glenkor se odlučila da proda svoj udeo u ovoj ruskoj kompaniji.

Kompanija Glenkor prodala je udeo u Rusnjeftu, okončavši dve decenije ulaganja koja su ovoj anglo-švajcarskoj firmi omogućila da trguje milionima barela nafte te ruske grupe.

Prodaja, na kojoj se radilo godinama, otkako je Glenkor promenio najviši menadžment, najavljena je u decembru 2021. a biće završena u prvoj polovini ove godine, pošto je u toku dobijanje regulatornih odobrenja, saopšteno je iz kompanije, prenosi Rojters.

Vreme prodaje, kako primećuje britanska agencija, koincidira s najvećim tenzijama između Moskve i Zapada od kraja Hladnog rata, zbog čega neke zapadne kompanije nastoje da smanje izloženost riziku s ruskom imovinom.

Glenkor nije naveo razlog za otuđenje vlasničkog udela i nije otkrio kupca, kao ni vrednost transakcije.

Rusnjeft, koji proizvodi oko 130.000 barela nafte dnevno suočen je sa teškim periodom, otkako je Evropska unija uvela, prošle godine, sankcije vlasniku te kompanije Mihailu Gucerijevu – zbog bliskih veza sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Sankcije su napravile problem Rusnjeftovom izvozu nafte, pri čemu je Glenkor nekoliko meseci preskočio kupovine od ruskog partnera.

Inače, Glenkor je pomogao Gucerijevu da od početka ovog veka podigne Rusnjeft u top 10 ruskih proizvođača „crnog zlata”, finansirajući ekspanziju te kompanije u zamenu za prava na izvoz nafte.

Izvor: Bankar.me

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti