Zbog klimatskih promena letnje suše 20 puta izvesnije

Ekološke katastrofe, kao što je suša širom sveta, uz ogromne poplave u Pakistanu, predstavljaju jasan pokazatelj klimatskih promena, navodi jedan od koautora nove studije. Istraživači kažu da bi se ovakve vrste suša u severnoj hemisferi dešavale tek svakih 400 godina da nema klimatskih promena koje izaziva čovek.

Suše koje su se proteklog leta prostrle na tri kontinenta – u velikim delovima Evrope, SAD i Kine – postale su 20 puta izvesnije, zbog klimatskih promena, zaključak je najnovije studije grupe naučnika koji istražuju veze između ekstremnih nepogoda i globalnog zagrevanja.

Kina je imala najsuvlje leto u poslednjih 60 godina

Suše su iscrpele vodu iz velikih reka, uništile useve, izazvale šumske požare, ugrozile životinjski svet kojem je voda prirodno stanište i dovele do restrikcija u korišćenju vode u Evropi. Pogodile su mesta koja se već suočavaju sa suvim vremenom u SAD, kao što su države na zapadu, ali i mesta gde su suše ređe, kao što je severoistočni deo SAD. Kina je imala najsuvlje leto u poslednjih 60 godina, tako da je njena čuvena reka Jangcekjang – najduža u Aziji i treća najduža na svetu – bila tek upola široka nego obično.

Istraživači iz organizacije World Weather Attribution kažu da bi se ovakve vrste suša u severnoj hemisferi dešavale tek svakih 400 godina da nema klimatskih promena koje izaziva čovek. Oni sada očekuju da se ovakve suše ponove svakih 20 godina, imajući u vidu koliko se temperatura na globalnom nivou povećala.

Suša širom sveta – jasan pokazatelj klimatskih promena

Ekološke katastrofe, kao što je suša širom sveta, uz ogromne poplave u Pakistanu, predstavljaju „jasan pokazatelj klimatskih promena“, kaže Marten van Alst, klimatolog na Univerzitetu Kolumbija i koautor studije.

„Uticaj klimatskih promena je vrlo jasan ljudima koji su ugroženi i pogađa ih veoma teško“, kaže Van Alst, „ne samo one u siromašnim zemljama, kao što su oni pogođeni poplavama u Pakistanu… nego i one u nekim od bogatijih delova sveta, kao što je zapadna i centralna Evropa“.

Kako bi utvrdili uticaj klimatskih promena na isušivanje u severnoj hemisferi, naučnici su analizirali podatke o vremenu, kompjuterske simulacije i vlažnost zemljišta u različitim oblastima, sa izuzetkom tropskih.

Analiza je urađena uzimajući u obzir koliko se globalna temperatura već povećala – 1,2 stepana Celzijusa (2,2 Farenhajta), ali su naučnici upozorili da će temperatura nastaviti da raste i da je u studiji uračunato i to.

Sve češće će se dešavati

Uz dodatno zagrevanje od 0,8 stepeni Celzijusa, ovakve suše dešavaće se jednom u 10 godina u zapadnoj Centralnoj Evropi i svake godine u severnoj hemisferi, rekao je Dominik Šumaher, klomatolog na švajcarskom univerzitetu ETH Cirih.

„Vidimo ove kombinovane i kaskadne efekte duž različitih sektora i oblasti“, dodao je Van Alst. „Jedan način da se ti efekti smanje je da se smanji emisija štetnih gasova“.

Izvor: Glas Amerike

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti