Zbog korone Evropljani okreću leđa kešu

Od početka pandemije virusa korona potrošači u evrozoni više plaćaju karticama nego gotovinom pokazuje danas objavljeno istraživanje ECB. Najviše strahuju od zaraze građani Španije i Portugalije, dok taj rizik najmanje brine Estonce, Austrijance i Slovence.

Potrošači u evrozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije koronavirusa i nameravaju da nastave s tom praksom, pokazuje danas objavljeno istraživanje Evropske centralne banke (ECB), prenosi Tanjug.

Pandemija je ubrzala postojeći, mada postepeni, trend napuštanje gotovine, pri čemu sve popularniji postaju novi načini beskontaktnog plaćanja karticama, telefonima, pa i satovima.

Oko 40 odsto ispitanika, od 17.779 učesnika u anketi ECB-a sprovednoj u julu, izjavilo je da od početka pandemije manje koriste gotovinu, a 87 procenata njih namerava da zadrži tu naviku i kada se pandemija završi.

Kao najčešći razlog za to navode olakšano elektronsko plaćanje u maloprodaji i strah od zaraze u dodiru sa fizičkim novčanicama.

Od moguće zaraze virusom kovid putem novčanica najviše strahuju ispitanici iz Španije i Portugalije, dok taj rizik najmanje brine Estonce, Austrijance i Slovence.

ECB je istovremeno objavila i rezultate istraživanja o platnim navikama punoletnih građana evrozone u 2019. godini, koji pokazuju se oni sve više okreću upotrebi kartica za plaćanja u maloprodaji, iako je gotovina i dalje bila najčešće korišćeno sredstvo plaćanja na kraju prošle godine.

Prema ovoj studiji, punoletni građani u evrozoni koristili su lane gotovinu za 73 odsto plaćanja u trgovinama na malo, pri čemu je udeo keša u ukupnoj vrednosti izvršenih plaćanja iznosio 48 procenata. U prethodnoj studiji ECB, sprovedenoj 2016. godine, gotovina je korišćena za 79 odsto tih plaćanja (54% u vrednosnom smislu).

Upotreba kartica za plaćanja u maloprodaji porasla je tokom tri godine za pet procentnih poena , sa 19 na 24 posto.

Gotovo četiri od deset transakcija karticama (38%) u maloprodaji obavljeno je 2019. beskontaktnom tehnologijom, pri čemu postoje znatne razlike među zemljama evrozone, što je možda posledica rezultat neujednačene dinamike uvođenja beskontaktnih kartica i terminala.

Onlajn kupovine su potrošači u evrozoni uglavnom plaćali karticama (49% transakcija), a jedna od četiri transakcije na mreži izvršena je korišćenjem servisa (rešenja) za e-plaćanja. Četiri od deset računa plaćano je debitnim, dva od deset kreditnim karticama.

Udeo beskontaktnih u ukupnim kartičnim plaćanjima bio je najveći u Slovačkoj (77% svih beskontanih kartičnih plaćanja), a sledi Grčka (73%).

S druge strane najmanji udeo beskontaktnih u ukupnim kartičnim plaćanjima bio je u Belgiji (16%).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti