Zbog minusa u poslovanju BP se okreće zelenoj energiji

Britiš Petroleum (BP) zbog rekordnog gubitka u drugom tromesečju od 6,7 milijardi dolara, po prvi puta ove decenije smanjuje dividende. A kao buduću strategiju najavljuju ulaganja u obnovljive i ekološki prihvatljivije izvore energije.

Britiš petroleum je danas srezao dividende akcionarima prvi put u 10 godina, nakon što je izvestio o rekordnih 6,7 milijardi dolara gubitka u drugom kvartalu. Gubici su izazvani padom tražnje za energentima zbog pandemije korona virusa.

Kompanija čije je sedište u Londonu imala je gubitak u skladu sa predviđanjima analitičara, koji su očekivali 6,8 milijardi minusa, što je drastičan pad u poređenju sa prošlogodišnjih 2,8 milijardi dolara profita, odnosno 791 milion dolara profita u prvom kvartalu ove godine, piše Rojters.

Na neto gubitak značajno je uticala i odluka menadžmenta BP-a da otpišu 6,5 milijardi američkih dolara vrednosti imovine za istraživanje nafte i gasa, nakon korigovanih procena cene nafte i gasa.

Izvršni direktor BP-a Bernard Luni, koji je na tu dužnost stupio u februaru, uspeo je u prvom kvartalu da izbegne smanjenje dividendi uprkos pogoršanju tržišnih uslova. Smanjivanje dividende za 50 odsto – na 5,25 centi po deonici, veće je od procena analitičara koji su očekivali rezove za 40 odsto.

Smanjenje dividend se ocenjuje kao neizbežno zbog gomilanja duga, kolapsa potražnje za naftom i gasom usled pandemije COVID-19 kao i očekivanja da će globalni oporavak privrede biti usporen.

Iz Britiš Petroleuma (BP) najavljuju znatno smanjenje proizvodnje nafte i gasa do 2030. i pojačanu proizvodnje obnovljivih izvora energije (OIE). Ovo je u skladu sa strategijom izvršnog direktora Bernarda Lunija da BP do 2030. smanji proizvodnju fosilnih goriva za 40 odsto u poređenju sa rezultatima iz 2019. godine.

BP će, prema planu, povećati ulaganja u energente s niskim nivoom emisije ugljenikovih jedinjenja do 2030. na pet milijardi dolara godišnje i povećati proizvodnju obnovljivih izvora energije na 50 gigavata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti