Zbog minusa u poslovanju BP se okreće zelenoj energiji

Britiš Petroleum (BP) zbog rekordnog gubitka u drugom tromesečju od 6,7 milijardi dolara, po prvi puta ove decenije smanjuje dividende. A kao buduću strategiju najavljuju ulaganja u obnovljive i ekološki prihvatljivije izvore energije.

Britiš petroleum je danas srezao dividende akcionarima prvi put u 10 godina, nakon što je izvestio o rekordnih 6,7 milijardi dolara gubitka u drugom kvartalu. Gubici su izazvani padom tražnje za energentima zbog pandemije korona virusa.

Kompanija čije je sedište u Londonu imala je gubitak u skladu sa predviđanjima analitičara, koji su očekivali 6,8 milijardi minusa, što je drastičan pad u poređenju sa prošlogodišnjih 2,8 milijardi dolara profita, odnosno 791 milion dolara profita u prvom kvartalu ove godine, piše Rojters.

Na neto gubitak značajno je uticala i odluka menadžmenta BP-a da otpišu 6,5 milijardi američkih dolara vrednosti imovine za istraživanje nafte i gasa, nakon korigovanih procena cene nafte i gasa.

Izvršni direktor BP-a Bernard Luni, koji je na tu dužnost stupio u februaru, uspeo je u prvom kvartalu da izbegne smanjenje dividendi uprkos pogoršanju tržišnih uslova. Smanjivanje dividende za 50 odsto – na 5,25 centi po deonici, veće je od procena analitičara koji su očekivali rezove za 40 odsto.

Smanjenje dividend se ocenjuje kao neizbežno zbog gomilanja duga, kolapsa potražnje za naftom i gasom usled pandemije COVID-19 kao i očekivanja da će globalni oporavak privrede biti usporen.

Iz Britiš Petroleuma (BP) najavljuju znatno smanjenje proizvodnje nafte i gasa do 2030. i pojačanu proizvodnje obnovljivih izvora energije (OIE). Ovo je u skladu sa strategijom izvršnog direktora Bernarda Lunija da BP do 2030. smanji proizvodnju fosilnih goriva za 40 odsto u poređenju sa rezultatima iz 2019. godine.

BP će, prema planu, povećati ulaganja u energente s niskim nivoom emisije ugljenikovih jedinjenja do 2030. na pet milijardi dolara godišnje i povećati proizvodnju obnovljivih izvora energije na 50 gigavata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti