Zbog modernizacije, riječka rafinerija povremeno u zastoju

U sklopu nadogradnje i osavremenjavanja riječke Rafinerije, do 15. novembra biće obustavljen rad procesnih postrojenja. Radovi na modernizaciji prerađivačkih kapaciteta odvijaće se do aprila 2003. godine i planiran je još jedan zastoj postrojenja zbog remonta, početkom sledeće godine. Ina je ugovorila potrebne količine dizela za tri meseca i radi na tome da obezbedi snabdevanje tržišta do završetka projekta, saopštavaju iz Kompanije.

U Rafineriji nafte Rijeka u Urinju započeli su procesi planirane obustave rada procesnih postrojenja. Zbog aktivnosti na modernizaciji postrojenja, do prekida rada Rafinerije dolaziće sve do  početka aprila 2023. godine.

„Reč je o planiranoj obustavi koja će trajati do početka aprila 2023. godine, neophodnoj za dalju realizaciju trenutno najvećeg i najvrednijeg industrijskog projekta u Hrvatskoj – projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, u koji Ina ulaže više od četiri milijarde kuna, ističu iz Kompanije.

Planirano više zastoja

Projekt, kao navode, obuhvata izgradnju novih postrojenja, od kojih je najvažnije postrojenje za obradu teških ostataka, ali i rekonstrukciju postojećih postrojenja.

Dok se izvode radovi na postojećim postrojenjima, rafinerija ne može da kontinuirano radi, zbog čega je i u ugovoru s glavnim izvođačem planirano više obustava, objašnjavaju iz Ine.

Za ovu zimu, kako dodaju, planirani su radovi na rekonstrukciji dve jedince, SRU – Jedinice za rekuperaciju sumpora i HCU – Hidrokrekinga, kao i njihovo spajanje s novim postrojenjem.

Nabavka goriva s Mediterana

Na pitanje o snabdevanju tržišta tokom obustave proizvodnje, iz Ine kažu da su se opredelili za zimski period zbog činjenice da je tada potražnja za gorivima znatno manja nego leti, pa je redovno snabdevanje manje zavisno od uvoza.

„S obzirom da je reč o unapred planiranoj obustavi, sve aktivnosti u vezi sa snabdevanjem tržišta su usklađene s tim, tako da je ugovorena nabavka goriva s Mediterana, ističu iz Ine.

Iz ove kompanije navode i da su isporuke benzina, UNP-a i aviogoriva osigurane do kraja aprila.

Dizel obezbeđen za tri meseca

Što se tiče dizel goriva, Ina je za novembar, decembar i januar već ugovorila potrebne količine, a radi se na tome da se osiguraju dovoljne količine dizela i za preostali period, odnosno do aprila 2023. godine, ističu iz Ine.

Što se tiče broja prekida proizvodnje do završetka radova na projektu izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka nafte, iz Ine obaveštavaju da, nakon ovog zastoja, do kraja 2023. godine više nisu planirane obustave rada rafinerije zbog radova na projektu nadogradnje, tako da će se svi naredni radovi obavljati istovremeno s radom rafinerije.

Do kraćeg zastoja doći će na početku 2024. godine, kada je planiran redovni remont rafinerije, naveli su iz Ine.

Izvor: Seebiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti