Uranijum nuklearna energija

Zbog nemira u Kazahstanu poskupeo uranijum

Cena uranijuma na svetskim tržištima skočila je za osam odsto kada su izbili nemiri u Kazahstanu, na 45,25 dolara za funtu, a porasla je i vrednost kompanija koje se bave uranijumom u Kanadi i Australiji. ITrenutno nema nestašice uranijuma, niti zatvaranja nuklearnih elektrana zbog toga.

Uranijum je naglo poskupeo na svetskim tržištima posle nemira u Kazahstanu, najvećem svetskom snabdevaču tog nuklearnog goriva.

Cena uranijuma na svetskim tržištima skočila je za osam odsto u sredu, kada su izbili nemiri u Kazahstanu, na 45,25 dolara za funtu, a porasla je i vrednost kompanija koje se bave uranijumom u Kanadi i Australiji, piše Blumberg.

Kazahstan proizvodi oko 40 odsto svetske produkcije uranijuma, pa je zbog straha od nestašice usled nemira skočila cena, navodi Džonatan Hinze iz kompanije za istraživanje tržišta Ju-Iks-Si.

Stručnjaci podsećaju da je cena uranijuma naglo skakala i u periodu od avgusta do septembra. Tada je dostigla cenu od 50,8 dolara, jer su velike državne kompanije u Kanadi i EU rekonstruisale ulaganja u energiju.

Blumberg navodi i da je nuklearno gorivo imalo i veliki skok cene tokom septembra. Tada je zabeležen mesečni porast od 24 odsto, što je najviše od 2008. godine. Taj rast izazvan je predviđanjima da će nuklearna energija doživeti renesansu, jer vlade žele da zamene fosilna goriva.

Trenutno nema nestašice uranijuma, niti zatvaranja nuklearnih elektrana zbog toga. Ali, uloga koju Kazahstan ima na tom tržištu može se porediti sa ulogom Saudijske Arabije na tržištu nafte, navode analitičari iz kompanije Ju-Iks-Si.

Izvor: Sputnjik

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti