Zbog nestašice kukuruza u Kini preti globalno poskupljenje hrane

Pojačana kineska kupovina i problemi u drugim ključnim zemljama-proizvođačima podigli su cene kukuruza, pšenice i ječma širom sveta, što bi u narednom periodu moglo izazvati šok u sektorima proizvodnje mesa, mleka i mlečnih proizvoda i globalno poskupljenje hrane, upozoravaju analitičari i trgovci.

Nestašica kukuruza u Kini naterala je trgovce da krenu u nabavku u inostranstvu, kako bi snabdeli domaće proizvođače stočne hrane i poljoprivrednike, a rezultat bi mogao biti snažan rast cena hrane u svetu u 2021. godini, upozoravaju analitičari a prenosi Hina.

Nastavi li se taj trend, Kina bi u ovoj poljoprivrednoj sezoni mogla osvojiti titulu najvećeg kupca žitarica i raskinuti s dosadašnjom tradicijom oslanjanja na vlastite izvore.

Pojačana kineska kupovina i problemi u drugim ključnim zemljama-proizvođačima podigli su cene kukuruza, pšenice i ječma širom sveta, što bi u idućim mesecima moglo izazvati šok u sektorima proizvodnje mesa, mleka i mlečnih proizvoda, upozoravaju analitičari i trgovci.

„Velika je vest na tržištima žitarica to što se Kina pretvara u najvećeg uvoznika kukuruza u svetu. Trgovci nisu očekivali da će se to dogoditi tako brzo“, objašnjava francuski ekonomist Philippe Chalmin, direktor publikacije za robnu trgovinu Cyclope.

Uzrok kineskih kupovina u inostranstvu je sve veći pad domaće proizvodnje kukuruza. Dešava se uvoz bez presedana u zemlju koja je u najveći potrošač žitarica u svetu. Zbog ovoga su izvozne cene američkog kukuruza, ruske pšenice i francuskog ječma od juna porasle 25 do 30 procenata a indeks agencije Ujedinjenih nacija za hranu FAO porastao je 17 odsto u poređenju sa prošlom godinom, na najviši nivo u periodu dužem od pet godina.

Tokom protekla tri meseca cene kukuruza i pšenice porasle su u terminskim ugovorima na čikaškoj berzi 25 odnosno 17,5 odsto.

„U Kini cene kukuruza i domaća valuta na najvišem su nivou u proteklih nekoliko godina pa kupci agresivno uvoze“, objašnjava Darin Friedrichs iz StoneX-a.

U prvih devet meseci ove godine kineski uvoz ječma, kukuruza, sirka i pšenice skočio je 83,3 odsto, na 20,86 miliona tona, prema podacima carinske uprave. Nakon maja uvoz je pojačan jer je Kina u kratkom roku potrošila ogromne zalihe, a nepovoljne vremenske prilike oštetile su ovogodišnji rod kukuruza.

Na smanjenu ponudu nadovezala se i velika potražnja iz industrije stočne hrane, što znači da će Kini u ovoj sezoni nedostajati 20 do 30 miliona tona žitarica. Sektor se brzo oporavio nakon dve loše godine, u kojima su kineske vlasti, zbog epidemije afričke svinjske kuge, naredile ubijanje na stotine miliona svinja.

Kupci su već rezervirali 17 miliona tona kukuruza za marketinšku sezonu 2020/2021. a kupovaće još i više. Kina se tako već izjednačila s Japanom na poziciji drugog uvoznika kukuruza u svetu. Poveća li kupovinu, mogla bi preteći Meksiko, najvećeg kupca. Ogroman kineski apetit uzdrmao je globalno tržište.

Siromašna ponuda i inflacija već su naškodile nekim velikim kupcima, poput ključnog proizvođača mesa Brazila. Ostali će osetiti udarac viših cena žitarica tek iduće godine. Ponudi su naškodile nepovoljne vremenske prilike u SAD, gde je ove godine smanjena proizvodnja kukuruza, manje pšenice proizvedeno je u regiji Crnog mora, a pirinča u jugoistočnoj Aziji.

„Kina je lukavo rezervisala pošiljke žitarica i uljarica nekoliko meseci pre no što su cene naglo porasle“, zaključio je Ole Houe iz brokerske kuće IKON Commodities sa sedištem u Sidneju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti