Zbog novog standarda vozila i do deset puta skuplja od procene EK

Studija koju je uradila Evropska komisija pokazuje da bi troškovi proizvodnje automobila i kombija sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem mogli da porastu za oko dve hilјade evra, a kamiona i autobusa za blizu 12 hilјada evra.

Uvođenje novog standarda za emisiju zagađujućih materijala Euro 7 direktno bi dovelo od četiri do 10 puta veće troškove proizvodnje automobila, kombija, kamiona i autobusa od onih koje je citirala Evropska komisija, prema novoj studiji koju je sprovela konsultantska kuća Frontier Economics.

Naime, zbog predložene uredbe o novom standardu emisije, izračunali su u toj kompaniji, troškovi proizvodnje automobila i kombija sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem mogli bi da porastu za oko dve hiljade evra, a kamiona i autobusa koji koriste dizel kao pogonsko gorivo skoro 12 hiljada evra.

To je od četiri do 10 puta više od procena Komisije u kojoj se navodi da će troškovi proizvodnje automobila i kombija porasti između 180 i 450 evra, a kamiona i autobusa za 2800 evra.

Azotni oksidi

Ove procene uključuju samo direktne troškove proizvodnje, pre svega opreme i investicija. Važno je napomenuti da ovi dodatni troškovi ne odgovaraju nabavnim cenama, umesto toga još više podižu cene za krajnje korisnike. Povećana cena bi stoga verovatno bila veća od brojeva navedenih u studiji, izvestilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Sa sadašnjom normom o štetnim gasovima Euro 6, Evropska unija ima najopsežnije i najstrože standarde za emisije štetnih materija kao što su azotni oksidi u svetu. Emisije izduvnih gasova su već na jedva merljivom nivou zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji koja je ugrađena u vozila.

„Evropska automobilska industrija je posvećena daljem smanjenju emisija u korist klime, životne sredine i zdravlja. Međutim, predlog Euro 7 jednostavno nije pravi način da se to uradi jer bi imao izuzetno nizak uticaj na životnu sredinu uz izuzetno visoke troškove“, izjavila je Sigrid de Vris, izvršna direktorka ACEA-e.

Indirektni troškovi

„Veće koristi za životnu sredinu i zdravlje biće postignute prelaskom na elektromobilnost, dok će u isto vreme starija vozila na putevima EU biti zamenjena visokoefikesnim Euro 6 modelima.

Pored direktnih troškova, predloženi standard Euro 7 će uzrokovati indirektne troškove, kao što je veća potrošnja goriva. Tokom životnog veka vozila, ovo bi moglo da poveća troškove goriva za 3,5 odsto, što iznosi dodatnih 20 hiljada evra za kamione na duge relacije i 650 evra za automobile i kombije.

Ovi indirektni troškovi, koji su zanemareni u  proceni uticaja Komisije, nalaze se iznad direktnih, izveštaјa ACEA. Oni bi povećali ukupne troškove posedovanja vozila, stvarajući dodatni finansijski pritisak na potrošače i preduzeća u vreme visoke inflacije i rasta cena energije.

Izvor: energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti