Moskva će instalirati 200 punionica

Zbogom automobilima na benzin?

Poslanici EU su glasali za zakon koji zabranjuje prodaju automobila koji sagorevaju dizel i benzin, kao i kombija posle 2035. godine. Smatraju da ih to dovodi korak bliže svom cilju smanjenja emisija CO2. Velika Britanija koja nije više članica EU je još ambicioznija, postavljajući isti cilj za 2030. godinu. Sa druge strane, Evropsko udruženje proizvođača automobila je saopštilo da je „zabrinuto što su poslanici Evropskog parlamenta glasali za tako rigorozan i isključiv zakon.”

Evropski zakonodavci glasali su za zabranu prodaje novih automobila sa pogonom na dizel i benzin, kao i kombija u EU od 2035. Godine. To predstavlja značajan pomak u pravcu ambicioznih zelenih ciljeva regiona.

U sredu je 339 poslanika u Evropskom parlamentu glasalo za planove koje je predložila Evropska komisija, izvršna vlast EU. Protiv predloga je bilo 249 glasova, dok su 24 poslanika bila uzdržana.

To čini Evropsku uniju korak bliže svom cilju smanjenja emisija iz novih putničkih i lakih komercijalnih vozila za 100% već od 2035. godine, u poređenju sa 2021. Cilj je smanjenje emisija do 2030. godine je 50% za kombi vozila i 55% za putničke automobile.

Komisija je ranije saopštila da putnički automobili čine oko 12%, a kombi vozila 2,5% ukupnih emisija CO2 u EU. Poslanici Evropskog parlamenta će sada započeti pregovore o planovima sa 27 država članica bloka.

Velika Britanija želi da preduhitri EU

U međuvremenu, Ujedinjeno Kraljevstvo želi da zaustavi prodaju novih automobila i kombija koji sagoevaju dizel i benzin od 2030. Od 2035. godine Velika Britanija će zahtevati da svi novi automobili i kombiji imaju nultu emisiju izduvnih gasova. Velika Britanija je napustila EU 31. januara 2020.

Holandski poslanik Jan Huitema, koji je deo grupe Renew Europe, pozdravio je rezultat glasanja u sredu. „Oduševljen sam što je Evropski parlament podržao ambicioznu reviziju ciljeva za 2030. i podržao 100% cilj za 2035. godinu. To je ključno za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine“, rekao je on.

Među ostalima koji su komentarisali vesti bili su Aleks Kejns, menadžer kampanje Transport & Environment koja se sprovodi u Briselu sa ciljem dekarbonizacije transporta. „Ovaj rok znači da će poslednji automobili na fosilna goriva biti prodati 2035. godine, što nam daje šansu da sprečimo nagle klimatske promene“, rekao je Kejns.

On je takođe tvrdio da planovi daju automobilskoj industriji sigurnost koja joj je potrebna da „pojača proizvodnju električnih vozila. To će vozačima biti značajno, jer će sniziti cene“.

Proizvođači automobila zabrinuti

Sa druge strane, Evropsko udruženje proizvođača automobila je saopštilo da je „zabrinuto što su poslanici Evropskog parlamenta glasali za tako rigorozan i isključiv zakon“.

Oliver Zipse, koji je predsednik ACEA-e i izvršni direktor BMW-a, rekao je da se automobilska industrija nalazi pod velikim pritiskom u vezi električnih vozila. Pogotovo sa ekspanzijom novih modela koji stalno pristižu.

„Ali s obzirom na nestabilnost i neizvesnost sa kojima se suočavamo iz dana u dan, bilo koja dugoročna regulativa, koja ide dalje od ove decenije je preuranjena u ovoj fazi. Umesto toga, potrebna je transparentna revizija ovog zakon kako bi se definisali ciljevi do 2030.“ dodao je Zipse.

EU je rekla da želi da bude ugljenično neutralna do 2050. godine. Srednjoročno, želi da se neto emisije gasova staklene bašte smanje za najmanje 55% do 2030. Godine. Ovo EU naziva svojim planom „Fit for 55”.

U saopštenju za javnost u četvrtak, Evropski parlament je rekao da su tri nacrta zakona iz paketa Fit for 55 sada „na čekanju do političkog dogovora“.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti