Zelena energija sa vlašićke visoravni

Predstojećom izgradnjom Vetroelektrane Vlašić, snage do 50 MW, stvaraju se novi kapaciteti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema. Nedavno potpisan Sporazum o saradnji EP BiH i Evropske investicione banke predstavlja značajan korak u realizaciji ovog projekta.

U skladu sa strateškim opredeljenjem da ulaže u obnovljive izvore energije, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine planira da do 2035. godine izgradi oko 700 MV kapaciteta OIE.  Kao sledeći korak u realizaciji tog plana, iz EP BiH stiže informacija o aktivnostima na novom zelenom projektu.

Naime, nakon uspešno završene izgradnje Vetroelektrane u Podveležju, započele su pripremne aktivnosti na realizaciji još jednog projekta proizvodnje čiste energije – Vetroelektrane na lokalitetu planine Vlašić.

Godišnja proizvodnja – 115 GWh

Novi pogon će se sastojati od 18 vetroagregata, ukupne snage do 50 MW. Vetroelektrana će se nalaziti na nenaseljenoj visoravni Vlašića, na nadmorskoj visini od 1850 metara, što je za 1.000 metara više u odnosu na Podveleški plato, gde je nedavno izgrađen sličan objekat.

Očekivana godišnja proizvodnja VE Vlašić je 115 GWh električne energije, dok njen projektovani vek iznosi 25 godina.  Do vetroelektrane i njene prateće energetske infrastrukture, biće izgrađeni prilazni putevi, kao i trafo stanica za povezivanje vetroelektrane na elektroenergetski sistem BiH.

Vrednost izgradnje VE  Vlašić je procenjena na oko 150 miliona KM i finansiraće se udruženim sredstvima Evropske investicijske banke, nemačke KFV banke i Elektroprivrede BiH.

Sporazum o saradnji EPBiH i EIB

Svakako, veoma značajnu fazu  u realizaciji ovog projekta predstavlja Sporazum o saradnji EPBiH i Evropske investicijske banke, koji su potpisali generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija i  Lilijana Pavlova, potpredsednica Evropske investicijske banke (EIB). Ovaj dokument reguliše konsultantske usluge procene kritičnih staništa na lokalitetu buduće Vetroelektrane Vlašić i definiše uslove za realizaciju finansijske saradnje i konsultantske usluge.

U okviru Inicijative za ekonomsku otpornost (ERI – Economic Resilience Initiative), Evopska investiciona banka je za realizaciju konsultantske usluge odobrila garant sredstva u iznosu 300.000 evra.

Celokupan postupak ugovaranja i odluke o izboru ugovarača, upravljanja ugovorom i plaćanja konsultantskih usluga sprovešće EIB u skladu sa svojim politikama, pravilima i procedurama nabavke. Ugovor će biti zaključen između EIB i izabrane konsultantske kompanije.

EPBiH nadzire realizaciju ugovora

JP Elektroprivreda BiH će biti uključena u proces definisanja tehničkih specifikacija, što podrazumeva i saglasnost na TOR, koje će EIB koristiti u tenderskoj dokumentaciji i praćenju i nadzoru nad realizacijom ugovora, uz blagovremeno dostavljanje odluka i informacija banci i konsultantu za potrebe izvršavanja usluga.

Sporazum o saradnji između EIB i JP Elektroprivreda BiH za finansiranje konsultantske usluge procene kritičnih staništa na lokalitetu buduće Vetroelektrane Vlašić, pripremljen je u skladu sa zaključcima sa Procenjivačke misije obavljene sa bankama KfW i EIB u toku 2020. godine i zatražene podrške od EIB sa fokusom na ekološke i socijalne aspekte u toku pripremne faze projekta.

Izvor: EPBiH

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti