Zelena energija Severnog mora zameniće naftu i gas

Potencijal Severnog mora može biti velika prednost Velike Britanije u tranziciji od nafte i gasa ka zelenoj energiji. Gotovo polovinu poslova u priobalnoj energetskoj industriji Ujedinjenog Kraljevstva činiće ofšore sektor vetra, koji je najveći na svetu i koji bi mogao da obezbedi do 90.000 radnih mesta do 2030. godine.

Poluvekovno nasleđe Velike Britanije kao vodećeg ofšore naftnog i gasnog čvorišta pomračiće brzo rastuća industrija zelene energije Severnog mora u narednoj deceniji.

Akademska studija Univerziteta Robert Gordon, čije je sedište u glavnom gradu naftne industrije Aberdin u Škotskoj, otkrila je da će do 2030. godine većina britanskih poslova na moru u energetici biti u energetskoj industriji sa niskim udelom ugljenika.

Istraživanje je pokazalo da će se broj zelenih radnih mesta na obalama Velike Britanije verovatno popeti sa 20% u obalnom energetskom sektoru u zemlji na 65% do kraja decenije u „značajnoj promeni za ofšor energetsku industriju“.

Gotovo polovinu poslova u priobalnoj energetskoj industriji Ujedinjenog Kraljevstva činiće ofšore sektor vetra, koji je najveći na svetu i koji bi mogao da obezbedi do 90.000 radnih mesta do 2030. godine, najavljuje novi sporazum sa vladom o podršci četvorostrukom povećanju korišćenja kapaciteta snage vetra.

U međuvremenu, petina poslova u priobalnoj energetskoj industriji 2030. godine – 40.000 radnih mesta, biće povezana sa drugim sektorima čiste energije, poput proizvodnje vodonika iz obnovljivih izvora energije, ili hvatanja i skladištenja emisija ugljen-dioksida iz fabrika i teške industrije, pod morskim dnom.

Očekuje se da će broj radnih mesta iz sektora naftne i gasne industrije u Severnom moru pasti na 40% svih ofšore energetskih poslova, ili tek nešto više od trećine ukupnog broja, jer naftna industrija nastavlja da opada.

Nalazi predstavljaju prekretnicu za britansku industriju Severnog mora, koja je decenijama napredovala finansijski i podržavala značajan broj radnih mesta u britanskoj ekonomiji, proizvodeći milijarde barela nafte – počev od 1970-ih godina.

Ali, prof. Paul de Leeuv, direktor Univerziteta Robert Gordon i vodeći autor izveštaja, rekao je da pomak ka radnim mestima sa zelenom energijom predstavlja „materijalnu nagradu“ za Veliku Britaniju, jer će oni koji su trenutno zaposleni u naftnom i gasnom sektoru moći da prenose svoje veštine u čistije sektore.

„Uz mnoge veštine i kompetencije potrebne da bi se ofšor energetski sektor mogao u velikoj meri zameniti, energetska tranzicija nudi jedinstvenu priliku za stvaranje nove svetske klase radne snage sa neto nultom emisijom“, rekao je profesor Leeuv.

Ministarka energetike Anne-Marie Trevelian rekla je da će vladin nedavni dogovor sa industrijom Severnog mora „osigurati da imamo bazu energetskih veština u Velikoj Britaniji koja je spremna za budućnost“, dok će radna grupa za Green Jobs (zeleni posao) dati savete o tome kako stvoriti kvalifikovanu radnu snagu potrebnu za ekonomiju sa niskim emisijama ugljenika.

Izvor: The Guardian

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti