Šel želi da razvije ogromni plutajući vetropark na moru u Južnoj Koreji

„Zelena” i nuklearna energija povećavaju račune za struju

Nakon odlaganja Države Nju Džerzi u vezi projekcije troškova za prelazak na korišćenje zelene i nuklearne energije, jedna od najvećih industrijskih organizacija Nju Džerzija - Savet za hemiju napravio je sopstvenu analizu troškova, koja predviđa nagli rast računa za električnu energiju za proizvodne firme - komercijalne potrošače - u kratkom roku i na duge staze.

Mnogo meseci su advokati potrošača i poslovne grupe bezuspešno pritiskali administraciju guvernera Marfija da proceni šta će državni ciljevi za čistu energiju učiniti sa troškovima električne energije u Nju Džerziju. Zelena i nuklearna energija povećavaju račune za struju Države Nju Džerzi.

Sada je jedna od najvećih organizacija u državi, Savet za hemiju u Nju Džerziju, napravio sopstvenu analizu koja odgovara kako će ovakve političke odluke uticale na njenih 45.000 članova.

Ova industrijska grupa kaže da njeni rezultati predviđaju i nagli rast računa za električnu energiju za proizvodne firme – komercijalne potrošače – u kratkom roku i na duge staze. A to povećanje je samo za postojeće subvencije koje kupci plaćaju nuklearnim elektranama i za priobalne vetroelektrane, kada turbine počnu da rade kod obale Džerzija, što se očekuje oko 2027. godine.

Zapanjujući troškovi

„Zapanjen sam troškovima i uticajem na svoje klijente“, rekao je Denis Hart, izvršni direktor Saveta za hemiju. „To je samo početak. Nismo ni započeli razgovor o troškovima prenosa”.

Zbog velike količine energije koju koriste, članovi Saveta platiće mnogo više od stambenih kupaca za subvencionisanje nuklearne i priobalne energije vetra – dva kamena temeljca dnevnog reda administracije za čistu energiju.

Korisnici energetskih komunalnih usluga već su potrošili blizu milijardu dolara subvencionišući tri nuklearne elektrane u Nju Džerziju u protekle tri godine, a državni regulatori početkom ove godine, odobrili su nove subvencije od 300 miliona dolara.

Komercijalni naspram stambenih troškova

Prema analizi hemijske grupe, malo proizvodno preduzeće koje je jedno od njenih članova sada plaća do 8.000 američkih dolara godišnje, a srednje proizvodno preduzeće 80.000 američkih dolara za nuklearnu subvenciju. Za velike proizvođače sa više lokacija ta subvencija iznosi čak 320.000 dolara. Komunalne energetske kompanije su tvrdile pred regulatorima da će se bez subvencija nuklearne elektrane zatvoriti.

Stambeni kupci plaćaju otprilike 40 dolara godišnje za subvencionisanje nuklearnih elektrana, prema PSEG-u (javni servis Nju Džerzija), koji upravlja jedinicama.

Analiza industrijske grupe kaže da će za subvencionisanje priobalnih vetroparkova proizvodne kompanije platiti još više – iako je država tek na nešto više od pola puta do cilja da razvije 7.500 megavata priobalnih vetroelektrana do 2035. godine.

Subvencije za priobalni vetar

Grupa projektuje dodatne troškove energije za subvencije priobalnih vetrogeneratora u iznosu od 14.600 dolara godišnje za mala preduzeća, 146.000 dolara godišnje za srednja preduzeća i 584.000 dolara za velika preduzeća. Projekcije uključuju sva tri dosadašnja odobrena državna projekta vetra, mada će kupci subvencije plaćati tek kasnije u deceniji, kada ta priobalna postrojenja počnu da rade.

Odbor za komunalne usluge Nju Džersija projektovao je troškove za dva najnovija priobalna projekta vetroelektrana odobrena prošlog meseca. Troškovi za industrijske kupce utvrđeni su na 172,25 dolara mesečno za projekat Atlantic Shores i 99,91 dolara mesečno za projekat Ocean Wind II. Troškovi za stanovnike kretali su se od 2,21 dolara mesečno za Atlantic Shores do 1,28 dolara za projekat Ocean Wind II.

„Jednostavno mislim da ljudi ne razumiju koliko cene električne energije rastu i koliko će morati platiti“, rekao je Hart, jedan od nekoliko poslovnih lobista, koji su tražili da država odgodi odobravanje novih projekata čiste energije dok god ne uspostavi kontrolu nad troškovima koji plaćaju korisnici.

Država još nema podatke o budućim cenama električne energije

Država se obavezala da će pružiti tu procenu troškova u januaru 2020. godine, ali je nikada nije isporučila. U maju je BPU prešao na angažovanje konsultanta koji će izvršiti takvu analizu, ali je rekao da će im za nju trebati 18 meseci, što je odlaganje koje će osigurati da neće biti završeno pre novembarskih izbora za guvernera.

„Nedostatak temeljne procene naših cena električne energije štetiće našoj ekonomiji“, rekao je Hart.

Rej Kantor, potpredsednik New Jersey Business & Industry Association, složio se sa tim. Iako je rekao da grupa podržava politiku priobalnog vetra i veruje da nuklearna energija treba da igra ulogu u budućnosti, Kantor je tvrdio da „studije poput ove naglašavaju potrebu za brzom analizom uticaja obveznika, da bi se razumeo ukupan uticaj guvernerove energetske politike“.

„Moramo ulagati u projekte čiste energije, koji će povećati i smanjiti troškove“, rekao je Dag O’Mali, direktor kompanije Environment New Jersey, koji, očigledno je, ima drugačiju perspektivu.

Izvor: NJ Spotlight News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022