Zelena Srbija do 2050. godine

Cilj promena u energetskom sektoru - zelena Srbija do 2050. godine. Nijedna odluka u oblasti energetike i nijedna investicija ne može da se donese bez povezivanja sa zaštitom životne sredine i klimatski neutralnim razvojem, rekla je je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, predstavljajući izveštaj o radu Ministarstva za prva tri meseca.

Cilj promena koje je Ministarstvo pokrenulo u energetskom sektoru da Srbija ima dovoljno energije dobrog kvaliteta i da se više energije dobija iz obnovljivih izvora, kako bismo do 2050. godine mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji. Promene u energetskom sektoru odvijaju se na tri koloseka – kroz izmene ključnih zakona, reformisanje velikih preduzeća i povećanje investicija u energetskom sektoru, rekla je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, predstavljajući izveštaj o radu Ministarstva za prva tri meseca.

„Ministarstvo je pripremilo nacrte četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, od kojih su dva nova zakona, koja uređuju energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Novim zakonom o OIE uvešćemo aukcije kao model podsticaja, konkurenciju proizvođača i očekujem da već u 2021. godini imamo drugačiju sliku o korišćenju OIE. Ciljevi su nam da povećamo udeo OIE u ukupnoj potrošnji energije i zelena Srbija do 2050. godine”, rekla je Mihajlovićeva predstavljajući Informaciju o radu Ministarstva rudarstva i energetike za period oktobar-decembar 2020, koju je danas usvojio Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine.

Najavljujući da će podzakonska akta na osnovu novih zakona biti završena u narednih tri do šest meseci, uključujući i propise o ugroženim potrošačima struje, gasa, toplotne energije Mihajlovićeva je rekla da se to čini da bi se obezbedilo da veći broj koristi povlastice koje daje država, a da se s druge strane, više bavimo politikom cena struje gasa i toplotne energije.

Drugi kolosek promena u energetskom sektoru odnosi se na reformisanje velikih javnih preduzeća, za koji je, kako je navela, potrebna i politička podrška, jer svi podaci pokazuju da postoji mnogo problema i u EPS-u i u Srbijagasu.

„U Elektoprivredi Srbije sprovođenje odluke Vlade o reorganizaciji zasad ide po planu i očekujemo da bude završeno do maja. Više problema i opstrukcija imamo u Srbijagasu, ali i tu odluke Vlade moraju da se sprovedu, ako ne želimo da imamo najviše cene gasa sa industriju u Evropi, a pitanje je i koliko je realna cena gasa za domaćinstva jer nema konkurencije”, navela je Mihajlovićev.

Govoreći o trećem pravcu promena u energetskom sektoru, povećanju investicija, potpredsednica Vlade je rekla da je vrednost aktuelnih i potencijalnih projekata u ovom resoru oko 10 milijardi evra i da je važno da se investicije i brže realizuju i da se adekvatno definišu prioriteti za investiranje u sektoru električne energije, gasa i toplotne energije.

„Nijedna odluka u oblasti energetike i nijedna investicija ne može da se donese bez povezivanja sa zaštitom životne sredine i klimatski neutralnim razvojem, jer ćemo postepeno sklanjati iz upotrebe određene kapacitete i povećavati korišćenje obnovljivih izvora energije, kako bismo do 2050. mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji”, rekla je Mihajlovićeva.

Predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Veroljub Arsić rekao je da je Ministarstvo rudarstva i energetike jedno od najopterećenijih u Vladi, jer od rada javnih preduzeća u ovom resoru zavise svi privredni tokovi.

„Mi imamo najnižu cenu električne energije u Evropi i cilj treba da bude da naši građani ne budu pogođeni cenama, a da EPS bude modernija i uspešnija kompanija”, naveo je Arsić, i dodao da očekuje dobru saradnju sa Ministarstvom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti