Šel želi da razvije ogromni plutajući vetropark na moru u Južnoj Koreji

Zelena tranzicija Amazona

Najavljujući kupovinu polovine energije koju će proizvoditi ogroman morski vetropark u Holandiji iz Amazona tvrde da su najveći korporativni kupac obnovljive energije na svetu a da će ih zelena struja iz holandskog projekta približiti cilju da do 2040. godine bude sa nultom emisijom ugljenika, kao i to da do 2025. godine troše 100% obnovljive energije, što je pet godina ranije nego što je ranije planirano.

Amazon, lider u e-trgovini, juče je objavio da planira da kupi polovinu energije koju proizvodi ogromna nova morska vetroelektrana u Holandiji, piše CNBC.com.

Shell i Eneco osigurali su pravo na izgradnju vetroparka snage 759 megavata u Severnom moru prošlog jula, a iz Amazonas u saopštili da će kupiti više od 380 MV proizvodnje za svoje pogone u Evropi.

Kako kažu, Amazon Shell HKN Offshore Vind Project biće njihov najveći projekat obnovljive energije na jednom mestu do sada. Očekuje se da će priobalni vetropark početi sa radom do 2023. godine.

Vetropark je smešten na 18,5 kilometara od holandske obale i na površini od 125 kvadratnih kilometara, a njime će upravljati konzorcijum CrossVind, zajednička komanija (ulaganje) između Shella i Eneca. Predviđeno je da vetropark čini 69 vetroturbina kompanije Siemens Gamesa snage 11 MV, čiji je prečnik rotora 200 metara.

Offshore vetroelektrana će obuhvatiti pet tehnoloških prototipova, koji imaju potencijal da budu implementirani u punoj meri u budućnosti, uključujući plutajući solarni park i „optimalno podešene turbine“.

Tehnologija postaje zelena

Kao i ostali tehnološki giganti, Amazon nastoji da svojim milijardama plati više obnovljivih izvora energije i smanji svoj otisak ugljenika.

Data centri kompanije širom sveta koriste ogromne količine električne energije za obavljanje računarskih zadataka za Amazon i druge kompanije. Greenpeace je, prethodnih godina optuživao Amazon zbog izvora energije koju koristi za napajanje centara kojima upravljaju Amazon Veb Services. (AVS). Iz Amazonas u odbacivali te navode.

Amazon je, takođe, kritikovan zbog povećanog zagađenja svojim avionima i kombijima za transport robe, kao i zbog upotrebe prevelike količine kartona prilikom pakovanja proizvoda. Odbacujući ove optužbe iz Amazona tvrde da je njihovo pakovanje 100% obnovljivo i da ne koristi plastične školjke i žičane kravate.

U Amazonu tvrde da su najveći korporativni kupac obnovljive energije na svetu. Navode, takođe, da će ih holandski projekat približiti cilju da do 2040. godine bude sa nultom emisijom ugljenika i da će im omogućiti da do 2025. godine troše 100% obnovljive energije, što je pet godina ranije nego što je ranije planirano.

U saopštenju kompanije ističu da sada imaju 187 projekata solarne i opreme za korišćenje energije vetra širom sveta. To uključuje 125 solarnih krovnih instalacija na ogromnim skladištima Amazona, koja nazivaju centrima za punjenje.

Najveća solarna krovna instalacija u Evropi nalazi se u Velikoj Britaniji. Njena površina odgovara prostoru za čak 28 fudbalskih terena. Ova solarna elektrana može proizvesti dovoljno energije za snabdevanje 700 domova tokom jedne godine, kažu u Amazonu.

Projekti obnovljive energije Amazona sada generišu više od 6,9 gigavata instalisane snage, koji isporučuju više od 20 miliona megavat časova električne energije godišnje.

Izvor: CNBC.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti