Zelena tranzicija –finansijski, socijalno održiva i pravedna

Izgradnja novih kapaciteta, koji koriste OIE treba da bude usklađena i sa razvojem prenosne i distributivne elektroenergetske mreže, kako bi razvoj energetskog sektora bio održiv, efikasan, ekonomičan i vodio ka višem stepenu energetske bezbednosti i sigurnosti, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na konferenciji Zelena tranzicija.

Put zelene tranzicije je trajno opredeljenje Republike Srbije i preduzimamo sve potrebne mere kako bi tranzicija ka čistoj energiji bila finansijski i socijalno održiva i pravedna, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na konferenciji Zelena tranzicija, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore i ambasade Republike Francuske u Beogradu.

Ministarka je naglasila da izgradnja novih kapaciteta, koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) treba da bude usklađena i sa razvojem prenosne i distributivne elektroenergetske mreže. Tako bi, po njenim rečima, razvoj energetskog sektora bio održiv, efikasan, ekonomičan i vodio ka višem stepenu energetske bezbednosti i sigurnosti.

Prioritet – reverzibilne hidroelektrane

„Prioritetni projekti, koji treba da omoguće održivo korišćenje novih kapaciteta obnovljivih izvora veće snage su, pre svega, reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i Bistrica. Ali, i brža realizacija planiranih projekata Elektroprivrede Srbije, koji se odnose na hidroelektrane, vetro i solarne elektrane. Ne smemo zaboraviti ni zeleni vodonik, kao ogroman potencijal i energent budućnosti, koji je sada i u zakonu prepoznat kao obnovljivi izvor energije”, istakla je Đedović.

Podsetila je da da  u ovom trenutku udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Republike Srbije iznosi 26% u potrošnji i da je u planu izgradnja kapaciteta čija je instalisana snaga 400 megavata.

„Radimo na unapređenju regulatornog okvira, kako bi mreža srednjoročno mogla da primi i osam puta veći kapacitet od trenutnog. Pri tome, jedno od važnih pitanje je da li će investitori, koji koriste sunce i vetar doprinositi da ta električna energije bude od koristi građanima i privredi, ili će težiti izvozu celokupne proizvodnje. Verujem da ćemo naći model koji je u najboljem interesu građana, ali i održiv za investitore“, poručila je ministarka Đedović.

U fokusu geotermalna energija

Korišćenje geotermalne energije je u početnoj fazi i veoma skromno u odnosu na potencijal i resurse. Zbog toga će jedan od fokusa u narednom periodu biti upravo veće korišćenje geotermalne energije, izjavila je ministarka. Dodala je da je Ministarstvo rudarstva i energetike, u tom pogledu, zainteresovano za razmenu stručnog iskustva sa Francuskom, s obzirom da je Francuska vodeća evropska zemlja u oblasti geotermalne energije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti