Zeleni kilovati bitni za energetsku nezavisnost i sigurnost Srbije

OIE treba da budu jedan od pokretača privrednog rasta, investicija i povećanja zaposlenosti. OIE su važni za energetsku nezavisnost i sigurnost, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na konferenciji OIE Srbija 2023. Veći udeo obnovlјivih izvora jedan je od najvažnijih razvojnih zadataka za EPS u narednom periodu a RHE Bistrica jedan od najvažnijih projekata na investicionoj listi, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD.

Ulaganja u obnovljive izvore energije važna su za veću energetsku nezavisnost i sigurnost. OIE treba da budu jedan od pokretača privrednog rasta, investicija i povećanja zaposlenosti, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na konferenciji OIE Srbija 2023.

„Kad se osvrnemo na period od skoro godinu dana, koliko postoji ovo Ministarstvo, možemo reći da smo napravili značajne korake da ubrzamo razvoj sektora OIE, a da taj razvoj bude na zdravim nogama. Za šest meseci pripremili smo i doneli izmene Zakona o korišćenju OIE, tako da omogućimo dalji razvoj OIE, a da istovremeno imamo stabilnost sistema. Doneli smo i podzakonske akte i sproveli prve aukcije za tržišne premije, najveće koje su se odjednom sprovele u našem regionu po evropskom modelu”, rekla je Đedović Handanović, otvarajući konferenciju koju je organizovalo udruženje OIE Srbija, u Vrdniku.

Ministarka je istakla da je aukcijama obezbeđeno više od milijardu evra novih investicija, devet novih elektrana kapaciteta više od 700 MW , čime će se postojeći kapaciteti iz OIE udvostručiti.

„Kroz nadmetanje postignuta je cena skoro dvostruko niža od tržišne. To će značiti dodatne prihode za državu, odnosno investitori će državi plaćati razliku u ceni. Po tom osnovu, prema dugoročnim projekcijama cena, država će godišnje prihodovati od 12 do 28 miliona evra. S druge strane, investitori su dobili priliku da grade nove kapacitete uz mehanizam koji ih štiti u slučaju pada cena ispod određenog nivoa, dok će građani imati više čistih izvora energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije CO2”, navela je ministarka.

Dobra saradnja države sa investitorima

Đedović Handanović je pozvala zainteresovane investitore da iskoriste potencijal koji postoji u Srbiji i da budu deo velikog investicionog ciklusa u oblasti energetike, u kojem ukupna vrednost projekata iznosi oko 15 milijardi evra.

„Trogodišnji plan sistema podsticaja OIE predviđa da za tri godine dobijemo novih 1.300 MW iz OIE”, navela je.

Ministarka je dodala da ostvareni rezultati u kratkom periodu pokazuju da je država dobro razumela glavnu poruku investitora u prethodnom periodu, da je potrebno što pre stvoriti uslove za izgradnju novih elektrana,da  to nije nešto što samo traže investitori, već što je potreba čitavog društva, jer se tiče i energetske sigurnosti i zdrave životne sredine.

„Energetska tranzicija je posao i zadatak svih nas. A može biti uspešna samo ukoliko svi – država, investitori, energetske kompanije – budemo radili u istom pravcu. Ministarstvo rudarstva i energetike je preduzetim i realizovanim koracima do sada pokazalo da jasno zna u kom pravcu ide i uzdam se da ćemo imati povoljan vetar da nam pomogne na tom putu”, poručila je Đedović Handanović.

Živković: EPS radi na ozelenjavanje kapaciteta

Da je veći udeo obnovlјivih izvora jedan od najvažnijih razvojnih zadataka za Elektroprivredu Srbije u narednom period rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD.

„Pored postojećih hidro kapaciteta, koji čine više od jedne trećine snage, spremni smo da dalјe ozelenimo naš portfolio. Ali, to neće biti na uštrb energetske sigurnosti. Termo sektor je naša bazna energija i aktivno radimo na tome da modernizujemo taj segment proizvodnje. Ulaganjima u zaštitu životne sredine osiguraćemo dugoročno održivu sigurnost snabdevanja i smanjenje emisija. Na tom putu imamo podršku svih institucija, Vlade Srbije, Ministarstva energetike, a uveren sam i stručne i poslovne javnosti”, istakao je Živković.

Naglašavajući da EPS razvija nove kapacitete za korišćenje energije sunca i vetra v.d. generalnog direktora EPS-a je rekao da je jedan od najvažnijih projekata na investicionoj listi Reverzibilna hidroelektrana Bistrica, koja će omogućiti stabilnost i balansiranje energetskog sistema Srbije, ali i regiona.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti