Zeleni kilovati i organska proizvodnja u Kuli

Agrosolar Kula partnerski je agroenergetski projekat Fintel Energije i MK grupe koji podrazumeva tehnološko rešenje - istovremenu proizvodnju poljoprivrednih useva i energije iz sunčeve svetlosti na istoj površini. Najavljeno je da će to biti organska poljoprivredna proizvodnja – bez pesticida, herbicida i veštačkih đubriva.

Fintel Energija i njena partnerska kompanija MK grupa najavili su veliku inovaciju u Srbiju i region – Agrosolar Kulu, prvi agroenergetski projekat u našoj zemlji i na Balkanu, koji će biti i najveći u Evropi.

Vrednost investicije je 340 miliona evra, a realizovaće se na teritoriji opštine Kula.

Početak projekta Agrosolar Kula planiran je za april 2022. godine, dok će realizacija trajati nešto više od godinu dana.

Fintel Energija i MK grupa će time, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, potvrditi svoju lidersku poziciju, kako u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, tako i u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Agroenergetika podrazumeva tehnološko rešenje koje omogućava jednovremenu proizvodnju poljoprivrednih useva i energije iz sunčeve svetlosti na istoj površini.

Inovativna primena solarnih panela u kombinaciji sa vegetacijom pravi takvu mikroklimu koja, sa jedne strane, podiže produktivnost poljoprviredne proizvodnje, a sa druge efikasnost proizvodnje energije.

Dobra strana je i smanjena emisija ugljenika i potrošnja vode za navodnjavanje.

Pri tome, MK grupa se odlučila za organsku poljoprivredu na zemljištu gde će projekat biti implementiran, tako da neće biti korišćeni pesticidi, herbicidi, niti veštačka đubriva.

„Pametna poljoprivreda i zelena energija su odavno u fokusu, a projekat Agrosolar se bazira upravo na njihovoj sinergiji. Ovim sistemom postiže se i optimizacija upotrebe zemljišta i njegova maksimalna iskorišćenost, i to uz pozitivan uticaj na životnu sredinu. Zato je ova pionirska investicija Fintel Energije i MK grupa od velikog značaja za održivi razvoj poljoprivrede i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Očekujemo da će generisati snažnu dodatnu vrednost za oba sektora”, rekao je generalni direktor Fintel Energije Ticiano Ðovaneti.

Projekat će u inicijalnoj fazi obuhvatiti 700 hektara zemljišta u Kuli, podeljenih na sedam zona za različite organske useve, čija će proizvodnja biti moguća čak 11 meseci u godini.

Na približno trećini ukupne površine biće postavljeni solarni paneli u pravilnim redovima i međusobnim razmakom između redova za obavljanje predviđenih poljoprivrednih radova.

Godišnja planirana proizvodnja zelene energije je oko 832 gigavat sati, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava.

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti