Zeleni optužuju Djuk Enerdži da forsira gas umesto solarne energije

Kompanija Djuk Enerdži, koja planira izgradnju novih termoelektrana na prirodni gas, suočena je sa optužbama da potcenjuje solarnu energiju, baterije, upravljanje potražnjom i energetsku efikasnost a favorizuje prirodni gas. Zeleni tvrde da ova kompanija krši dugoročne ciljeve dekarbonizacije i dovodi kupce u situaciju da plaćaju struju iz elektrana koje se ekonomski ne mogu takmičiti sa izvorima čiste energije.

Američka energetska kompanija Djuk Enerdži (Duke Energy) namerava da tokom narednih 15 godina izgradi nova postrojenja za proizvodnju električne energije – termoelektrane koje bi sagorevale prirodni gas, a čiji bi kapacitet bio nekoliko gigavata, što je izazvalo gnev zagovornika čiste energije, koji tvrde da tim planovima ova kompanija krši dugoročne ciljeve dekarbonizacije i dovodi kupce u situaciju da plaćaju struju iz elektrana koje se ekonomski ne mogu takmičiti sa obnovljivim izvorima energije, koji nude čistiju alternativu.

Grupe za zaštitu životne sredine, zagovornici potrošača i poslovne organizacije podnele su početkom marta prijavu Komisiji za komunalne usluge Severne Karoline, rekavši da je Djuke Enerdži pogrešno predstavila podatke o zimskim vršnim potrebama za električnom energijom, kao i relativnom trošku elektrana u odnosu na solarnu energiju potpomognutu baterijama, kako bi opravdao izgradnju postrojenja koja koriste prirodni gas. To je dovoljan razlog, tvrde iz ovih grupa, da regulatori zahtevaju da Djuke preispita i izmeni svoje planove – a oni su na razmatranje poslali sopstvene opcije, nudeći kao rešenje solarnu energiju i baterije.

Poslednji podnesci, koji su dostavljeni, dodaju nove podatke dugogodišnjoj kritici Djukeovog Integrisanog plana resursa (IRP) za komunalne kompanije Severne i Južne Karoline – Djuke Enerdži Karolina (Duke Energy Carolinas) i Djuke Enerdži Progres (Duke Energy Progress). Od šest „puteva“ koje Djuke postavlja za prepolovljenje emisije ugljenika do 2030. godine i postizanje neto nula ugljenika do 2050. godine, samo jedan bi izbegao izgradnju novih postrojenja na prirodni gas. Ostatak predlaže između 6,1 GW i 9,6 GW novih kapaciteta koji koriste ovaj energent.

U Djukeovom IRP-u je navedeno da bi bez izgradnje novih postrojenja na prirodni gas moglo dovesti do toga da moraju nastaviti da koriste termoelektrane na ugalj, ako žele održati pouzdanost elektroenergetske mreže i stabilno snabdevanje električnom energijom čak i posle 2030. godine, kada su planirali njihovo zatvaranje. Alternativa je oslanjanje na skupe i neispitane tehnologije obnovljive energije, podržane baterijama, za snabdevanje u vreme najveće potražnje za energijom. IRP, takođe, predviđa da ova komunalna kompanija izgradi čiste energetske kapacitete: od 8,7 GW do 16,4 GW novih solarnih kapaciteta i nove skladišt energije čiji bi kapacitet bio od 1 GW do 7,5 GW, u zavisnosti od ciljanih nivoa smanjenja emisije ugljenika u svakom scenariju.

Duke Energy – gasna elektrana

Ali, Južni ekološki pravni centar (SELC), u ime Saveta za odbranu prirodnih resursa, Sijera kluba i Južne alijanse za čistu energiju u podnesku tvrdi da je Djukeova analiza „prožeta netačnim podacima, nerealnim pretpostavkama i pogrešnim metodologijama“.

Ta tvrdnja potkrepljeno je zajedničkom prijavom, koja uključuje Udruženje za održivu energiju Severne Karoline, koje zastupa industriju čiste energije i Savez za poslovnu čistu energiju u Karolini (Carolinas Clean Energy Business Alliance). Oni zastupaju preduzeća koja se zalažu za proizvodnju električne energije sa nižim procentom ugljenikom na teritoriji koju Djuke Enerdži snadbeva.

Meredit Arči, PR Djuke Enerdžja je u obaveštenju navela da komunalna služba pregleda žalbe i da će „detaljno proceniti njihove tvrdnje i odgovoriti u skladu s tim“. Krajnji rok za  odgovor na žalbe je 30. aprila. I komisije Severne i Južne Karoline moraće da odobre Djukeov plan.

„Naši Integrisani planovi resursa razvijeni su pomoću sveobuhvatnog procesa, koji se mora suprotstaviti regulatornom nadzoru, a mi smo sigurni u IRP-ove i njihovu osnovnu podršku“, rekla je Arči navodeći da je Komisija za komunalne usluge Severne Karoline pregledala i podržala Djukeov IRP i preporučila da se prihvate izmene kao „opravdane za potrebe planiranja“.

Sumnje u Djukeove zimske potrebe!?!

Jedno od ključnih pitanja koje su Djukeovi kritičari istakli je da se čini da je u IRP-u naduvao svoje najveće potrebe za električnom energijom i potcenio količinu raspoloživih resursa za podmirivanje zimskih opterećenja.

„To je važno jer Djukeove tvrdnje o zimskoj vršnoj potražnji zaista sve više pokreću čitav IRP. Oni to koriste da bi opravdali plan izgradnje velikih kapaciteta postrojenja na gas, a takođe koriste ovu novu paradigmu – vršne potražnje za električnom energijom u zimskom periodu da bi potcenili doprinos solarne energije stabilnosti elektroenergetske mreži u piku potrošnje“, rekla je Gudrun Tompson (Thompson), viši advokat i vođa SELC-ovog Programa energetske efikasnosti.

Zahtev za podacima iz SELC-a doveo je do toga da je Djuke Enerdži dostavio ispravljene podatke za one zimske pikove potrošnje električne energije koji su korišćeni u nezavisnoj analizi Sinapsi Enerdži Ekonomiks (Synapse Energy Economics). Ta analiza ukazuje da bi solarni paneli, podržani baterijama, mogli da obezbede dovoljan kapacitet za stabilno snadbevanje od strane komunalnog preduzeća u vreme zimskih pikova, kada je zastupljeno grejanje električnom energijom, a da to ne ugrozi pouzdanost mreže, navodi se u prijavi.

Korišćenje solarnih baterija bi, takođe, moglo smanjiti ukupne troškove sistema za 7,2 milijarde dolara. U tu cifru su uračunati 15-godišnji troškovi koje je Djuke procenio na 80 do 108 milijardi dolara, a istovremeno bi bila smanjena emisija ugljen-dioksida za desetine miliona tona godišnje, navedeno je u analizi.

Djuke, takođe, nije uključio podatke o količini električne energije koju je mogao da uvozi iz drugih komunalnih preduzeća, kako bi obezbedio kritične rezerve u mreži tokom proteklih zimskih pikova potrošnje električne enrgije, navodi se u prijavi grupe za zastupanje potrošača NC WARN i grupe za zagovaranje zaštite životne sredine centra za biološku diverzifikaciju. Ako ne uključi taj uvoz, na koji se Djuke namerava osloniti u narednim godinama, čini se da procene zimskog pika potrošnje električne energije u njegovom IRP deluju strašnije nego što se može očekivati, smatra Bil Pouers, šef u Powers Engineering i stručnjak koji je ugovorio NC WARN.

Djuke je otkrio podatke NC WARN-a, ukazujući da je odlučio da se osloni na uvezenu energiju, umesto da iskoristi oko 4 GV sopstvenih resursa tokom zimskog perioda sa najvećom potrošnjom električne energije u januaru 2018. godine, koji se koristio da opravda svoju potrebu za više resursa prirodnog gasa, dodaje se u Pauersovom svedočenju. Ti neiskorišćeni resursi uključuju skoro 2 GW turbina koje sagorevaju prirodni gas i skoro 1 GW programa upravljanja na strani potražnje, kada se kupcima plaća da smanje potrošnju električne energije.

Potcenjivanje alternativa koje ne proizvode CO2

Sve ove grupe složile su se u svojim prijavama da Djukes Enerdži u svom IRP-u potcenjuje solarnu energiju, baterije, upravljanje potražnjom i energetsku efikasnost kao isplativu alternativu za izgradnju novih elektrana. Konkretno, nedavno završena „studija zimskog pika“ kompanije Djuke Enerdži pokazuje povećani potencijal za opcije hladnog vremena na strani potražnje, koje se ne odražavaju u njenom IRP-u, navedeno je u SELC-ovoj prijavi.

Svedočenje Pauersa za NC WARN takođe je dovelo u pitanje Djukeovu tvrdnju da bi kapacitet novih elektrana na prirodni gas bio tri do četiri puta jeftiniji od ekvivalentnog kapaciteta solarne energije podržane baterijama. Korišćenje novijih podataka o cenama za oba skupa resursa ukazuje da su dve tehnologije približno jednake po troškovima, odnosno, potrebnim ulaganjima.

To ne uključuje opcije s nižim troškovima, kao što je dodavanje baterija postojećoj instaliranoj bazi solarne energije u Severnoj Karolini, koja je druga u odnosu na Kaliforniju po kapacitetu instaliranih megavata, rekao je Povers.

Poput mnogih američkih komunalnih preduzeća, koja se obavezuju da će dostići neto nultu emisiju ugljenika do 2050. godine, Djuke Enerdži je pod pritiskom da ubrza prelazak proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva na čistije alternative, a da istovremeno održava pouzdanost elektroenergetske mreže. Ali, takođe je pod pritiskom kupaca da kontrolišu troškove i akcionara i poverilaca – da se održi profitabilnost.

I druge komunalne kompanije, uključujući Dominion Energy u Virdžiniji, u svojim IRP-ovima na sličnim osnovama precenjuju potrebe za elektranama na prirodni gas, da zadovolje buduću potražnju, a potcenjuju vrednosti obnovljive energije kao zamene. Prošle godine, Djuke i Dominion otkazali su planove za izgradnju cevovoda do Atlantske obale, kako bi proširili snabdevanje svojih elektrana i preduzeća za distribuciju prirodnog gasa, izlažući ih troškovima od više milijardi dolara i primoravali su ih da prošire kapitalnu potrošnju u drugim delovima svojih posao.

Džim Voren, izvršni direktor NC WARN-a, primetio je da Djukeove regulisane komunalne kompanije u Severnoj i Južnoj Karolini zarađuju zagarantovane stope povrata na kapitalne investicije, poput novih elektrana. Rast svog udela u obnovljivoj energiji, skladištenju energije i merama na strani potražnje manje je unosno u okviru tradicionalnih vertikalno integrisanih regulatornih struktura, iako je Djukeu dozvoljeno da licitira sopstvenim solarnim projektima protiv projekata razvijenih od strane nezavisnih proizvođača u Severnoj i Južnoj Karolini.

„Već nekoliko godina ukazujemo na Djukeov višak kapaciteta. Zato je jedna od najvažnijih stvari koju bi komisija trebalo da uradi sprečavanje skupe prekomerne gradnje“, rekao je Voren.

Izvor: GreenTechMedia

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti