Zeleni prevoz – dva umesto četiri točka

Prelazak sa automobila na bicikl smanjuje emisije štetnih gasova nastale usled svakodnevnog korišćenja automobila kao prevoznog sredstva do posla za 67%. Male promene u navikama građana prilikom prevoza mogu znatno smanjiti njihov ugljenični otisak, navodi se u detalјnoj studiji u kojoj su prikupljeni podaci o korišćenje prevoznog sredstva više od 3.800 lјudi iz sedam gradova.

Prema istraživanju koje je vodio profesor transporta na Univerzitetu u Oksfordu Kritijan Brand (Christian Brand), izbor bicikla umesto automobila samo jednom dnevno smanjuje prosečnu emisiju uglјenika iz prevoza za 67%. Rezultati pokazuju da su, čak i ako ne mogu sva putovanja automobilom biti zamenjena vožnjom bicikla, mogućnosti za smanjenje emisija i dalјe veoma visoke.

Iako se javna politika, uglavnom, fokusira na putovanje na posao, ova studija otkriva da se putovanja u rekreativne svrhe, poput kupovine ili druženja, češće obavlјaju automobilom. Prema istraživačima, ova putovanja su obično kraća, što povećava tendenciju/mogućnost za prelazak na hodanje ili biciklizam.

Ako bi 10% stanovništva svaki dan zamenilo jedno putovanje automobilom  putovanjem vožnjom bicikla, očekuje se da će se ukupne emisije koje se stvaraju prilikom transporta smanjiti za oko 10%, navodi se u studiji „Efekti ublažavanja klimatskih promena svakodnevnim aktivnim putovanjem u gradovima“. Ako bi isti procenat stanovništva jedno putovanje automobilom zamenio jednim putovanjem javnim prevozom, emisije pojedinačnog prevoza bile bi za 19% niže.

Zamena prevoza automobilom  vožnjom bicikla, značajno umanjuje emisije

Izvor: Izveštaj „Efekti ublažavanja klimatskih promena svakodnevnim aktivnim putovanjem u gradovima“

Ovaj rad predstavlјa jedan od retkih sveobuhvatnih dokumenata u kojima se prikazuje uticaj izbora prevoznog sredstva na klimatske promene u različitim državama Evrope. Tokom dve godine istraživači su pratili navike hilјada pojedinaca u Antverpenu, Barseloni, Londonu, Rimu, Beču, Cirihu i Orebru u Švedskoj. Učesnici su popunili skoro 10.000 detalјnih jednodnevnih dnevnika putovanja, a ukupno je evidentirano više od 34.200 putovanja.

Grafički prikaz emisija koje prouzrokuje prevoz podeljen po kategorijama

Izvor: Izveštaj „Efekti ublažavanja klimatskih promena svakodnevnim aktivnim putovanjem u gradovima“

Iako su rezultati varirali među gradovima, zbog razlika u klimi, geografiji, nivou urbanizacije i prihodima, drugi podaci su bili dosledni u celini. Emisije iz automobila bile su više nego dvostruko veće od emisija iz javnog prevoza, a biciklizam je odgovoran za manje od 5% ukupnih emisija iz javnog prevoza. Iako biciklizam ne emituje gasove sa efektom staklene bašte, istraživači su uzeli u obzir emisije koje potiču iz proizvodnje i odlaganja bicikala i promena u ishrani biciklista, koje su rezultat veće fizičke aktivnosti. Način upotrebe prevoza bio je sličan među polovima. Muškarci su više vozili bicikl i automobile, dok su žene češće šetale i koristile javni prevoz.

Izvor: Bloomberg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti