Električna vozila mogu biti veći proizvođači ugljenika od benzinaca

Zeleni reli na putu do nulte emisije

Učešće električnih automobila na tržištu EU u aprilu ove godine poraslo je sa 9,1 odsto na 11,8 odsto. Hibridi zauzimaju 24,8 odsto tržišta novih automobila u EU, dok vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koja kao pogonsko gorivo koriste benzin i dalje dominiraju sa učešćem od 38,2 odsto.

Na putu u zelenu budućnost očekuje se da električni automobili u sve većem broju pretiču vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kako bi planetu doveli do nulte emisije CO2.

Postignute rezultate u ovom svojevrsnom reliju, u kome se u startu neprikosnovena prednost daje elektromobilima, ilustruje podatak da je tokom prošle godine u svetu novoregistrovano čak 7,37 miliona električnih vozila, što je za 2,9 miliona automobila na struju više u odnosu na 2021. godinu. Njihov globalni tržišni udeo je skočio sa 5,5 odsto u 2021. godini, na 9,3 odsto u 2022. godini, objavio je portal Energetika-net.

Državni podsticaj za ekološku vožnju

Razlog za ovakav porast broja električnih automobila analitičari vide u činjenici da su vlade zemalja razvijenog sveta nastavile da nude velike podsticaje potrošačima da se odreknu vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, dok su proizvođači smanjili prosečne cene zahvaljujući uvođenju pristupačnijih modela.

Inače, Norveška nastavila da postavlja svetske standarde na tržištu električnih vozila, dok je Kina bila najveće svetsko tržište s učešćem od čak 53 odsto u globalnoj prodaji. Kina je postigla takav uspeh zahvaljuju kraćeg čekanja za isporuku kupljenog električnog vozila u poređenju sa automobilima s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i rastuće ponude za potrošače. U ovoj zemlji je 2022. godine predstavljeno 15 novih marki.

Učešće električnih vozila u EU – 11,8 odsto

Kada je reč o automobilskom tržištu Evropske unije, prema pisanju portala Energetika-net, u aprilu ove godine električna vozila su učestvovala sa 11,8 odsto. Na tržištu novih automobila u EU, hibridi zauzimaju 24,8 odsto, a vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem koja kao pogonsko gorivo koriste benzin i dalje dominiraju s udelom od 38,2 odsto.

Inače, na automobilskom tržištu EU od januara je zabeležen rast od 17,8 odsto, tako da je u tom periodu bilo novoregistrovano 3,5 miliona vozila.

Najveći rast španskog tržišta

Međutim, prema podacima Evropske udruženja proizvođača automobila (ACEA), iako se govori o rastu iz godine u godinu, prodaja je i dalje manja za 22,8 odsto, u poređenju sa istim periodu u 2019. godini.

Špansko tržište, koje je među četiri najveća tržišta u EU, raslo je najviše – za 33,7 odsto. Zatim sledi Italija (26,9 odsto), Francuska (16,7 odsto) i Nemačka (7,9 odsto).

Potrebno je naglasiti da je tržišno učešće električnih automobila u aprilu doživelo značajni rast – sa 9,1 odsto na 11,8 odsto. Hibridi zauzimaju 24,8 odsto tržišta novih automobila u EU, dok vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koja kao pogonsko gorivo koriste benzin i dalje dominiraju sa učešćem od 38,2 odsto.

Hibridna vozila

Drugim rečima, u aprilu je bilo novoregistrovano 94.561 električno vozilo, odnosno za 51,9 odsto više. Na njih je otpadalo spomenutih 11,8 odsto tržišta, što je povećanje od gotovo tri odsto u poređenju s istim mesecom lani.

Većina tržišta EU-a zabeležila je dvostruki i trostruki rast, uključujući dva najveća: francusko (34,8 odsto) i nemačko (34,1 odsto).

Kao rezultat toga, tokom prva četiri meseca ove godine prodato je 415.579 električnih automobila ili za 45,1 odsto više.

Prodaja hibridnih vozila u aprilu je uvećana za 22,7 odsto, odnosno 199.407 primeraka – u Nemačkoj 35,9 odsto, Francuskoj 28,6 odsto, Italiji 28,3 odsto i Španiji 14,4 odsto. Ova vozila su u aprilu prošle godine na tržištu učestvovala sa 23,7 odsto, dok je u istom mesecu ove godine taj podatak iznosio 24,8 odsto.

Broj plug-in hibrida u padu

Tržišno učešće plug-in hibrida palo je sa 9,2 odsto u aprilu prošle godine na 7,4 odsto u proteklom mesecu.

Drugim rečima, uprkos rastu od 4,3 odsto u martu, evropsko tržište hibridnih automobila s mogućnošću punjenja električnom energijom u aprilu 2023. je bilo umanjeno za 5,5 odsto, uz značajan pad prodaje u Nemačkoj (za 45,7 odsto), najvećem tržištu za tu vrstu automobila.

Rast prodaje benzinaca

Prodaja novih automobila s benzinskim motorom u EU je u aprilu uvećana za 17,3 odsto (306.757 automobila) i njihovo tržišno učešće od 38,2 odsto je isti kao u aprilu prošle godine. Rast je uglavnom bio podstaknut dobrim rezultatima na četiri ključna tržišta EU-a, posebno u Italiji (39,3 odsto) i Francuskoj (31,3 odsto).

Od početka ove godine, u EU-u je prodato skoro 1,3 miliona automobila s benzinskim motorom, što je značajan rast od 18,3 odsto u odnosu na isti period u 2022. godini.

Tržište automobila s dizel – motorima ostalo je stabilno u aprilu (rast za 0,03 odsto), uz dobre rezultate na dva najveća tržišta – italijanskom (21,5 odsto) i nemačkom (2,4 odsto). Dizel automobili sada čine 14,7 odsto tržišta, dok je u aprilu prošle godine njihov udeo iznosio 17,2 odsto.

Učešće električnih automobila u Hrvatskoj

Baveći se tržištem električnih vozila u Hrvatskoj, portal Energetika-net navodi da je prodaja ostvarena od početka godine do kraja aprila veća za 123,7 odsto, odnosno za 371 automobil u odnosu na isti period 2022. U navedenom periodu ove godine u Hrvatskoj je novoregistrovano 671 električno vozilo. Prema podacima agencije

Učešće električnih automobila u ukupnom broju novoregistrovanih vozila na hrvatskom tržištu sada iznosi 3,4 odsto.

Tokom januara, februara, marta i aprila na hrvatskom tržištu je prodato 4 580 hibridnih vozila, što čini učešće od 23,5 odsto u ukupnom broju novoregistrovanih vozila u ovoj zemlji. Polovina prodaje ili 51,5 odsto (10 043 novih vozila) odnosi se na automobile s benzinskim, a 18,6 odsto (3 632 vozila) na one s dizelskim motorom. Novoregistrovanih automobila koji kao pogonsko gorivo koriste LPG bilo je 561, što je učešće od 2,9 odsto.

Inače, u Hrvatskoj je u navedenom periodu u bilo registrovano ukupno 19 487 novih ličnih automobila, što je za 36,9 odsto više u odnosu na prva četiri meseca 2023. godine (14 233).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti