Zeleno svetlo za optički kabl od Crne Gore do Italije

Radovi na postavljanju optičkog kabla, koji predstavljaju tehničko-tehnološku i funkcionalnu celinu u okviru energetskog podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, dobili su upotrebnu dozvolu. Ukupna dužina kabla iznosi 455 kilometara, od čega je dužina podmorskog dela 433 kilometra. U planu je postavljanje još jednog kabla istog kapaciteta.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izdalo je upotrebnu dozvolu kompaniji Terna Crna Gora za izvedene radove na postavljanju optičkog kabla, koji predstavljaju tehničko-tehnološku i funkcionalnu celinu u okviru energetskog podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

U pitanju je realizaciija aktivnosti u okviru druge faze izgradnje ± 500 kV HVDC podmorskog/podzemnog kabla za prenos električne energije, deonica kroz Crnu Goru, u zahvatu Detaljnog prostornog plana: za koridor dalekovoda 400 kV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabl 500 kV sa optičkim kablom Italija – Crna Gora”, navodi se u rešenju Ministarstva.

Reč Konzorcijuma

Konačni izveštaj komisije o tehničkom pregledu izvedenih radova uradio je konzorcijum koji čine podgoričke firme Sistem, Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu i Geotehnics.

Komercijalna upotreba podmorskog kabla počela je krajem 2019. godine. Ukupna dužina kabla iznosi 455 kilometara, od čega je dužina podmorskog dela kabla 433 kilometra. Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine, a celokupna vrednost projekta procenjena je na oko 1,1 milijardu evra.

U planu novi kapaciteti

Ukupan kapacitet podmorskog kabla iznosi 600 MW, od čega po osnovu ugovora između Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES-a) i italijanske Terne, kompanija CGES raspolaže sa 200 MW. U planu je postavljanje još jednog kabla istog kapaciteta.

Član borda CGES-a Aleksandar Mijušković je početkom maja saopštio da je ta elektroenergetska kompanija do sada od kabla ukupno zaradila oko 18,6 miliona evra, dodajući da ,,sa nekim dodatnim posrednim troškovima, možemo da kažemo da je prihod 40 miliona evra“.

izvor: CGVijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti