Zemlje EAEU formiraju zajedničko tržište energenata

Evroazijska ekonomska unija formira zajedničko tržište za naftu, naftne derivate i gas, a u toku su pripreme za stvaranje zajedničkog tržišta električne energije, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o integracionim procesima u EAEU, navodeći, kao primer uspešnog nalaženja kompromisa između država članica stvaranje jedinstvenog tržišta za proizvodnju i promet lekova i medicinskih sredstava.

Zemlje Evroazijske ekonomske unije (EAEU) počele su da formiraju zajedničko tržište za gas, naftu i naftne derivate, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Sputnjik.

„Države-članice odobrile su koncept formiranja zajedničkog finansijskog tržišta Evroazijske ekonomske unije, a u toku su pripreme za stvaranje zajedničkog tržišta električne energije. Pokrenuli smo program za formiranje zajedničkih tržišta gasa, nafte i naftnih derivata“, rekao je Putin na sastanku o integracionim procesima u EAEU.

U decembru su lideri odobrili akcioni plan za usklađivanje zakonodavstava zemalja Unije u naftnom sektoru, a takođe su odlučili da pređu na drugu fazu formiranja zajedničkog tržišta gasa – stvaranje infrastrukture, tehnološkog i pravnog okvira tržišta.

Predsednik Rusije je dodao da su u većini privrednih sektora zajednička tržišta već formirana i uspešno rade, dok se u ostalim oblastima rešavaju praktična pitanja i traže optimalni modeli.

Kao primer uspešnog nalaženja kompromisa između država-članica EAEU naveo je stvaranje jedinstvenog tržišta za proizvodnju i promet lekova i medicinskih sredstava.

„Od 1. januara ove godine registracija svih lekova u zemljama EAEU vrši se u skladu sa jedinstvenim pravilima i procedurama. To je izuzetno važno sada kada se naše zemlje suočavaju sa zajedničkim izazovom – epidemijom virusa korona. I, moramo efikasno da koordinišemo napore u zaštiti života i zdravlja naših građana“, zaključio je Putin.

Izvor: Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.