Zemljotres u Fukušimi – nuklearka nije ugrožena

U region Fukušime, gde se 2011. godine dogodila najgora nuklearna katastrofa posle Černobilja danas se dogodio zemljotres jačine 7,1 stepeni po Rihteru. Ovoga puta, međutim, nije bilo cunamija, a agencija Kjodo javila je da nikakve nepravilnosti u radu nisu zabeležene u nuklearnoj elektrani u selu Tokaji.

Zemljotres jačine 7,1 stepeni po Rihteru dogodio se na 60 kilometara istočno od obale prefekture Fukušima u Japanu, danas u 23.08 po lokalnom vremenu (15.08 po srednjeevropskom) i prema prvim izveštajima nije bilo oštećenja u nuklearnoj elektrani u toj oblasti. Nije bilo ni izveštaja o eventualnoj šteti i povređenima.

Japanski mediji su najpre javili da je stiglo upozorenje na cunami, što je kasnije demantovano. Iz predostrožnosti, stanovnicima koji žive u priobalnom delu je rečeno da se pomere ka brdima, preneo je B92 izveštaj Japan tajmsa.

Fukušima se nalazi u regionu Tohoku, na ostrvu Honšu, a glavni grad je Fukušima. U svetu je postala poznata posle katastrofalnog zemljotresa, koji se dogodio 11. marta 2011. godine, kada se zbog potresa dogodila serija nuklearnih nesreća i otkazivanje uređaja u nuklearnoj elektrani Fukušima 1, kod grada Okuma, Japan. Zemljotres je tada bio jačine 9,3 stepena po Rihteru, a ogromni talasi od 16 metara, koji su poplavili japansko ostrvo, odneli su više od 19.000 života.

Zbog toga je danas japanska vlada poslala radnu jedinicu da obiđe mesto potresa, a premijer Jošihide Suga pojavio u svojoj kancelariji 20 minuta nakon zemljotresa. Agencija Kjodo javila je da nikakve nepravilnosti u radu nisu zabeležene u nuklearnoj elektrani u selu Tokaji.

Nuklearna elektrana obuhvata šest nuklearnih reaktora tipa BWR u vlasništvu TEPKO kompanije.

U vreme zemljotresa 2011. godine reaktori 4, 5 i 6 su bili ugašeni radi održavanja i inspekcije. Ostala tri reaktora su se automatski ugasila kada je došlo do velikog zemljotresa. Nakon toga veliki talas cunami je udario u ove reaktore i poplavio celo područje. Kao posledica toga, dizel agregati koji su pokretali pumpe za hlađenje reaktora su ostali bez dovoda električne energije.

Narednih nekoliko dana došlo je do delimičnog topljenja jezgra reaktora 1, 2 i 3 kao i eksplozije vodonika koji je uništio krovove zgrade gde se nalaze reaktori 1, 3 i 4; eksplozija je takođe oštetila kontejner reaktora 2 a nekoliko požara je oštetilo i reaktor 4.

Zbog straha od širenja radijacije, stanovništvo je evakuisano iz oblasti 20 km oko nuklearne centrale.

Zaposleni u TEPKO preduzeću i radnici iz drugih preduzeća koji su se našli u elektrani su bili privremeno evakuisani posle eksplozije koja je odjeknula iz zgrade drugog bloka.

U petak 18. marta 2011. godine japanski zvaničnici odredili su da opasnost na reaktorima 1, 2 i 3 je na nivou 5, na INES skali. 18. marta 2011. u 20.30 – Japanski inženjeri uspešno su spojili strujni kabl sa reaktorom 2 nuklearne elektrane Fukušima 1, rekao je kontrolor UN za Bi-Bi-Si, osposobljen je dovod struje do bloka 1 i 5 a do ostalih blokova će biti do 20. marta.

Fukušimska katastrofa je na međunarodnoj skali za nuklearne incidente dobila ocenu 7.

Posle Černobiljske katastrofe, ona je najteža nesreća vezana na upotrebu nuklearne energije u mirnodopsko vreme.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.