Izvor: Energija Balkana

Ziđin Majning – prvi zeleni rudnik u Srbiji

Srbija Ziđin Majning je već drugu godinu prvi izvoznik iz Srbije i kompanija sa najvećom ostvarenom dobiti. Očigledno je da se rudarenje bakra i zlasta veoma isplati. O tome kolike su rezerve u ovom rudniku, kakvi su planovi za ubuduće, koliko će trajati eksploatacija, pa i o tome zašto kompanija ne investira i u topionicu već izvozi koncentrat umesto gotovih proizvoda u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Slavicom Tomić iz Ziđin Majninga.

Rudarenje u Srbiji mnogi povezuju sa velikim zagađenjem vazduha, vode i zemljišta. Tako je i Bor nekada važio za crnu ekološku tačku Srbije.

Zato je pravo iznenađenje dolazak u borski rudnik kineske Ziđin Majning Grupe. Na površini zelene livade, mladi zasadi drveća, a u utrobi zemlje se kopa ruda.

Ovaj novi, održivi, ekološki koncept rudarenja podrazumeva da nema jalovine na površini, jer se posle izdvajanja koncentrata rude bakra u kompleksu rudnika Čukaru Peki jalovina reciklira i vraća u podzemne prostorije rudnika, odakle je iskopana. Dakle, ne devastira se površina za odlaganje jalovine u prirodu. Ova metoda još se ne primenjuje u drugim rudnicima u Srbiji, kao ni većini rudnika u svetu. Na taj način se osim ekološkog efekta obezbeđuje i da ne dođe do sleganja zemljišta. U ovom rudniku primenjuju i tehnologiju ponovnog korišćenja otpadnih voda, prečišćavaju ih i ponovo koriste, tako da nema zagađivanja vodotokova, a nema ni emiisja štetnih gasova.

Srbija Ziđin Majning. Izvor: Energija Balkana

Ovo zeleno rudarenje primenjuje se u rudnicima Ziđin Majninga u Kini, a za sada je retkost i u drugim rudnicima u svetu.

Očekujese da u naredne dve do tri godine bude izgrađena prva solarna elektrana u rudniku Čukaru Peki, čime će biti upotpunjen ovaj zeleni koncept.

Srbija Ziđin Majning je već drugu godinu prvi izvoznik iz Srbije i kompanija sa najvećom ostvarenom dobiti. Od pozitivnog poslovanja ove firme koristi ima i država. Od 2021. godine kompanija je ukupno državi platila 178 miliona dolara na ime rudne rente, taksi i poreza. Sama rudna renta iznosi 107 miliona. Ove godine, 29 miliona dolara za prva dva kvartala je isplaćeno državi i lokalnoj samoupravi.

Srbija Ziđin Majning – flotacija. Izvor: Energija Balkana

Očigledno je da se rudarenje bakra i zlasta veoma isplati. O tome kolike su rezerve u ovom rudniku, a kakvi planiovi za ubuduće, koliko će trajati eksploatacija, pa i o tome zašto kompanija ne investira i u topionicu već izvozi koncentrat umesto gotovih proizvoda u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Slavicom Tomić iz Ziđin Majninga.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti