Zimus skuplji gas - prognoza stručnjaka

Zimus skuplji gas – prognoza stručnjaka

Analizirajući aktuelna kretanja cena na svetskom i domaćem tržištu energenata Edhem Bičakčić, predsednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog veća za velike električne sisteme – CIGRE kaže da će prirodni gas će za sledeću grejnu sezonu značajno poskupeti i izazvati poskupljenje centralnog grejanja. Zato treba uvek podržavati domaću proizvodnju, a tamo gde uvozimo moramo osigurati diverzifikaciju izvora i pravaca snabdevanja uz zdravu tržišnu konkurenciju.

Prirodni gas će za sledeću grejnu sezonu značajno poskupeti, a to znači da će u Sarajevu i drugim gradovima, koji se greju na gas poskupiti i centralno greanje. Prognoza stručnjaka je da će zimus biti skuplji gas.

Ovu, nimalo optimističnu, prognozu u intervjuu za Fenu, saopštio je Edhem Bičakčić, predsednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog veća za velike električne sisteme – CIGRE. Prognoza je rađena na osnovu vlastite analize aktuelnih kretanja cena na svetskom i domaćem tržištu energenata, prenosi Indikator.ba.

Do kakvih zaključaka ste došli kada su u pitanju gas, nafta, ugalj?

Kao rezultat pandemije Covid 19 i iznimno blagih temperatura u prvim mesecima 2020. godine došlo je do znatnog pada potrošnje prirodnog gasa u Evropi, što je uticalo na pad njegovih cena na berzama. Progresivni oporavak tržišta prirodnog gasa započeo je u trećem kvartalu prošle godine. Tada je došlo do popuštanja mera uzrokovanih Covid-19 i sezonske potražnje za električnom energijom.

Pad temperatura u decembru prošle i prvom kvartalu ove godine je u velikoj meri uzrokovao rast cena prirodnog gasa na evropskim berzama. Trend rasta je nastavljen i sredinom ove godine. Povećanju potrošnje prirodnog gasa je doprinio i oporavak industrije.

Ove godine za prvih šest meseci u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je 140 miliona kubnih metara prirodnog gasa ,u vrednosti od 60 miliona KM, nafte i naftnih derivata je uvezeno 750.000 tona u vrednosti preko 600 miliona KM. Izvezeno je raznih vrsta uglja 120 miliona KM, a uvezeno 210 miliona KM. Pošto se cestovni, morski pa i avio saobraćaj počeo oporavljati, imamo tedenciju povećane potražnje i poskupljenja nafte, što će trajati nekoliko sledećih meseci, kada se očekuje potpuni oporavak tržišta naftom.

Cene prirodnog gasa za sledeću grejnu sezonu će značajno porasti, što je s jedne strane uzrokovano rastom cena nafte, a s druge strane, slabim punjenjem evropskih skladišta prirodnog gasa usled kontinuiranog smanjivanja dotoka gasa iz Rusije, zbog ograničenog zakupa transportnih kapaciteta kroz Ukrajinu.

Značajnom pražnjenju skladišta prirodnog gasa, doprinelo je i hladno proleće. Povećanu potražnju za prirodnim gasom donekle bi mogao ublažiti novi gasovod Severni tok 2, koji će uskoro biti stavljen u pogon. Ovo povećanje cena prirodnog gasa će sigurno u izvesnoj meri pogoditi potrošače prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini tokom naredne grejne sezone.

Šta se događa sa cenama električne energije na berzama i kako se to odražava na uvoz i izvoz energenata u BiH?

U prvom polugodištu ove godine fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine je iznosio 4.5 TWh, u vrednosti od 380 miliona KM, što predstavlja finansijski i količinski porast od 33%. Kada se posmatra uvoz električne energije, on je u prvom polugodištu 2021. godine, iznosio 1.5 TWh i veći je za 14% u odnosu na isti period 2020. godine. Vrednost uvezene električne energije je iznosila 60 miliona i manja je za 15%.

Cene električne energije na tržištu (u bandu), su se u prvom polugodištu kretale oko 65 EUR za MWh. Kada se gleda početak drugog polugodišta, može se reći da je došlo do naglog skoka cena električne energije na berzi, čak za 50 post., tako da se cene električne energije u bandu kreću od 90 – 100 EUR/MWh, te očekujem da će tako ostati do kraja ove godine. Trenutno, dnevne cene na tržištu se kreću oko 120 EURO/MWh, dok satne dostižu i do 180 EUR/MWh.

Naglom skoku cena električne energije na tržištu je najviše doprinio skok cene emisija polutanata u Evropi, prevashodno CO2, koje se kreće od 50 do 55 EUR po toni, ali i trenutna sušna hidrologija u regionu. Ovome treba dodati povećanu potrošnju električne energije usled toplotnog talasa u Evropi i značajan porast cijena nafte i gasa u svijetu.

Čemu se još možemo nadati u narednom periodu?

Stopa pokrivenosti uvoza izvozom svih roba i usluga je u Bosni i Hercegovini u ovom šestomesečnom periodu 2021. godine iznosila je 67.7. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom energije i energenata je iznosila 57.5%. Mi u oblasti energetike moramo postaviti cilj da imamo 100% pokrivenost uvoza izvozom, odnosno koliko uvozimo da toliko i izvozimo.

Posebno ističem nadolazeće globalne svetske energetske tranzicijske procese, koje mora Bosna i Hercegovina slediti. To znači da je započet i odigrava se proces zamene proizvodnje energije iz fosilnih goriva energijom iz obnovljivih izvora.

Pored toga dolazi do postepenog napuštanja vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i prelaska na vozila sa električnim motorima – elektrifikcija transporta. Kada ovi procesi potpuno zažive, praktično, udeo nafte u energetskom bilansu zemlje više neće postojati, odnosno neće biti troškova uvoza nafte, ali je mora zameeniti električna energija iz obnovljivih izvora.

Naša obaveza je smanjenje gasova sa efektom staklene baste, odnosno, dekarbonizacija privrede. Da bi Bosna i Hercegovina uhvatila priključak sa ovim energetskim tranzicijskim procesima, moramo ubrzano raditi na izgradnji novih obnovljivih izvora energije.

Električna energija, nafta i prirodni gas su berzanske robe, ali oscilacije cena kod naših potrošača su prisutne samo kod uvoznih energenata (nafta i prirodni gas), dok kod električne energije imamo u suštini konstantne i prihvatljive cene, jer se radi o domaćem proizvodu.

Zato treba uvek podržavati domaću proizvodnju, a tamo gde uvozimo moramo osigurati diverzifikaciju izvora i pravaca snabdevanja uz zdravu tržišnu konkurenciju.

Izvor: Indikator.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti