Zlatna groznica Vol Strita oko ESG-a dovela do zelenog bitkoina

Ideja zelenog kapitala je prikupljanje kapitala za projekte koji imaju za cilj zaštitu životne sredine. U svetu bitkoina neki rade na prodaji novčića, čije transakcije su verifikovane na blokčejnu od strane kompjutera, koji se navodno napajaju samo obnovljivom energijom.

Lista takozvanih klimatski prihvatljivih investicionih proizvoda iz dana u dan je sve duža. Samo tokom prošle nedelje, zvaničnici Goldman Sachs Group Inc. rekli su da istražuju mogućnosti razvoja zelenog kapitala za klijente, a grupa kripto-rudara rekla je da razmatra prodaju „zelenog bitkoina“.

Jasno je da je potražnja za ovim vrstama investicija, bar trenutno, ogromna. Treba samo pogledati tržište zelenih obveznica, gde je izdavanje ove godine gotovo trostruko više nego pre godinu dana, i fondove kojima se trguje na berzi, a koji su fokusirani na ESG, i koji privlače neto prilive tokom 50 uzastopnih nedelja.

ESG procene se odnose na tri ključna faktora u procesu ocenjivanja i merenja održivosti investicija u kompanije ili biznis. Ti faktori su: pitanja zaštite životne sredine, pitanja društvene odgovornosti i pitanja korporativnog upravljanja.

Takođe je jasno da postoji sve veća zabrinutost zbog nedostatka doslednog regulatornog nadzora u ovom delu tržišta kapitala. Ranije ovog meseca, američka Komisija za hartije od vrednosti nagovestila je da planira da brzo krene dalje u obelodanjivanje u vezi sa klimatskim promenama i drugim faktorima životne sredine, socijalnim pitanjima i upravljanjem.

A onda je prošle nedelje predsednik Džo Bajden naredio pripremu strategije za kvantifikovanje rizika koji klimatske promene predstavljaju i za javna i za privatna finansijska sredstva. U Velikoj Britaniji, kancelar državne blagajne Rishi Sunak forsira Grupu sedam ekonomija (G7) da svojim velikim kompanijama nametnu obavezno izveštavanje o rizicima po životnu sredinu.

To nas vraća na zeleni kapital i takozvani zeleni bitkoin.

Ideja zelenog kapitala je prikupljanje kapitala za projekte koji imaju za cilj zaštitu životne sredine. Švedska firma K2A dobila je prvu zelenu etiketu pre skoro tačno godinu dana od bankara iz Swedbank AB sa sedištem u Stokholmu. Akcije K2A, kompanije koja izrađuje kuće od drveta, porasle su za oko 100% u poslednjih 12 meseci.

Goldman Sachs može svojim značajem doprineti tržištu zelenog kapitala. Džon Goldstejn, šef kompanije za održivo finansiranje, rekao je u nedavnom intervjuu da banka eksperimentiše s tom idejom. „Mislim da ćemo tek videto kada, gde i kako bismo došli do stvarnog zelenog kapitala“, rekao je.

U svetu Bitkoina neki rade na prodaji novčića čije transakcije su verifikovane na blokčejnu od strane kompjutera koji se navodno napajaju samo obnovljivom energijom.

„Postoji tržište koje još uvek nije upoznato sa tim“, rekao je Šelldon Benet, izvršni direktor kripto rudara DMG Blockchain Solutions Inc. Njegova firma je razgovarala sa „više banaka i finansijskih institucija“ koje žele da kupe bitkoine koji mogu da ispune zahteve za usklađenošću sa ESG-om, rekao je on. „Sve češće govore da, ako postoji neka opcija, su spremni da plate premiju da bi to i dobili“, rekao je on.

Izvor: Bloomberg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti