Značajan potencijal Beograda u borbi protiv klimatskih promena

Beograd je od Ujedinjenih nacija prepoznat kao važan faktor u regionu u pogledu potencijala i doprinosa borbi protiv klimatskih promena, kao što su potencijalne prirodne katastrofe, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić nakon što je u Ženevi predstavio rezultate Beograda u oblasti zaštite stanovništva od poplava.

Danas sam na sastanku sa predstavnicima UNDRR predstavio rezultate Beograda u oblasti zaštite stanovništva od poplava, govoreći o katastrofalnim poplavama koje su 2014. godine najviše pogodile opštinu Obrenovac. Kancelarija UNDRR trenutno sastavlja strategiju o upotrebi rešenja koja koriste već postojeće prirodne resurse u borbi protiv prirodnih katastrofa i saniranju posledica istih – rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić nakon sastanka u Ženevi sa predstavnicima Kancelarije Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UNEP i Kancelarije UN-a za smanjivanje rizika od katastrofa – UNDRR, prenosi Beoinfo.

U toku zvanične posete Švajcarskoj, gradonačelnik je imao niz sastanaka sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija, nakon učešća na prvom Forumu gradonačelnika 2020, koji je održan u organizaciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za ekonomski razvoj.

Kako je objasnio, Beograd ima mnogo potencijala u pogledu rešenja za upravljanje prirodnim nepogodama, a koja su ne samo inspirisana prirodom već i u punom kapacitetu koriste postojeće resurse.

„Razvoj zelenog grada je moja vizija za Beograd od samog početka mog mandata. Kroz saradnju i razgovore na ovakvim sastancima, sve smo bliže konkrentim rešenjima kada je u pitanju zaštita životne sredine, ali i stanovništva. Razgovarali smo o mogućnostima i koracima za razvoj novih projekata, ali i onih na čijem razvoju već radimo sa kancelarijom UN-a u Srbiji“, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik se sastao i sa Brunom Pocijem, regionalnim direktorom za Evropu – Kancelarije za životnu sredinu pri Ujedinjenim nacijama. Zvaničnici su razgovarali o razvijanju zajedničkog projekta sa Beogradom kako bi kreirali zeleni grad.

„Mapiranje ranjivosti, osetljivosti i pogodnih područja za uvođenje zelene infrastrukture je pristup koji Beograd mora da razvija u okviru koncepta zelenog grada. Urbane sredine se suočavaju sa izazovima usled njihovog rasta i razvoja, tako da nam je neophodan planski pristup u kreiranju odgovora na ove izazove“, rekao je Radojičić ističući da je Beograd od Ujedinjenih nacija prepoznat kao važan faktor u regionu u pogledu potencijala i doprinosa borbi protiv klimatskih promena, kao što su potencijalne prirodne katastrofe.

Govoreći o sastanku sa Kancelarijom UN-a za ekonomski razvoj Evrope – UNECE Radojičić je rekao da će tena biti kreiranje strategije za razvoj pametnog grada.

„Umrežavanje svih relevantnih faktora u borbi protiv problema modernog društva, kao što su klimatske promene, neophodno je kako na nivou država tako i na nivou gradova. Saradnja sa međunarodnim institucijama i razmena iskustva je ključna za razvoj metropola kakav je i Beograd. Veoma je važno što Ujedinjene nacije prepoznaju Beograd kao partnera na putu ka kreiranju rešenja za probleme sa kojima se suočava ceo svet kada su u pitanju klimatske promene“, zaključio je gradonačelnik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti