Značajna uloga gasa na putu do niskougljične neutralnosti

Ubrzano se menjaju energetska paradigma gasa i njegova uloga u tranzicionom period do niskougljične neutralnosti, a osobito kada počne njegovo mešanje sa drugim gasovima, poput biogasa i vodonika, rekao je, doc. dr sc. Dalibor Pudić, predsednik HSUP u pozdravnom obraćanju učesnicima 36. Međunarodnog naučno-stručnog susreta stručnjaka za gas održanog od 16. do 18. juna u Opatiji.

Čak 61% primarne potrošnje energije u svetu zadovoljava se ugljem i naftom, a samo 5% energentima koji imaju niže emisije od gasa. Trenutne emisije CO2 u svetu iznose oko 35 milijardi tona. Činjenica je da sve više zemalja zatvara svoje elektrane na ugalj, otvarajući velike mogućnosti za veću upotrebu obnovljive energije i gasa, kako bi se nafta i ugalj što brže zamenili, rekao je, doc. dr sc. Dalibor Pudić, predsednik Hrvatskog profesionalnog udruženja za gas (Hrvatske stručne udruge za plin – HSUP) nakon pozdravljajući učesnike 36. Međunarodnog naučno-stručnog susreta stručnjaka za gas.

U organizaciji Centra za plin Hrvatske d. o. o. i Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU) uspešno je održan 36. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za gas s međunarodnom izložbom gasne opreme i tehnologije u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic od 16. do 18. juna.

Nakon dve godine pandemije korona virusa stvoreni su povoljni epidemiološki uslovi i ublažene mere ograničenja održavanja skupova, pa su se stručnjaci za gas i energetiku iz Hrvatske i inostranstva ponovo sastali u svom tradicionalnom odredištu na Kvarneru – u predivnoj Opatiji. Radi poštovanja epidemioloških mera, koje su nalagale veće razmake između učesnika u zatvorenom prostoru, program konferencije prenosio se uživo.

Tokom tri dana u Opatiji se okupilo oko 370 učesnika iz 18 evropskih država, SAD, Kanade i Kine. Skupu su prisustvovali stručnjaci za gas i energetiku, menadžeri vodećih evropskih energetskih kompanija, naučnici s uglednih hrvatskih i evropskih univerziteta, predstavnici transportera, dobavljača, snabdevača, proizvođača i distributera gasa, kao i predstavnici velikih industrijskih potrošača gasa i proizvođača i zastupnika gasne opreme iz zemlje i inozemstva. Zastupljeno je bilo više od 150 različitih plinskih i energetskih tvrtka i organizacija (od toga 55 inozemnih), a 24 izlagača (od kojih devet iz inozemstva) predstavilo je svoju ponudu u izložbenom prostoru ispred kongresne dvorane.

Navodeći zanimljive podatke o proizvodnji vodonika: 48% se dobija iz prirodnog gasa, 30% iz nafte, 18% iz uglja i 4% elektrolizom električne energije Pudić je istakao da zbog toga postoji mnogo prostora da vodonik postane što zeleniji.

„Uprkos sve većem širenju obnovljivih izvora energije i cilja EU da postane klimatski neutralna do 2050. godine, prirodni gas kao fosilno gorivo, sa najnižom emisijom CO2 i dalje ima dobru budućnost i uslove za rast potrošnje”, rekao je Pudić.

Zahvaljujući se svim pokroviteljima, sponzorima, suorganizatorima, učesnicima i novinarima koji su doprineli događaju i bez kojih to ne bi bilo moguće Pudić je naglasio da su od poslednjeg sastanka u Opatiji u Hrvatskoj izgrađene dve nove punionice utečnjenog prirodnog gasa, dve nove punionice komprimovanog prirodnog gasa i da je završen jedan od najvećih projekata – LNG terminal na ostrvu Krku. Istakao je da Hrvatska udruga za plin podupire dekarbonizaciju i da će prirodni gas u kombinaciji s drugim gasovima s niskom emisijom igrati vrlo važnu ulogu u dekarbonizaciji, što dokazuje i činjenica da su radovi povezani s vodonikom izlažu na ovim skupovima već duže od deset godina.

Kristina Posilović, savetnica ministra ekonomije i održivog razvoja Tomislava Ćorića, otvorila je 36. međunarodni naučno-stručni skup stručnjaka za gas ne krijući zadovoljstvo početkom rada LNG Hrvatska, njegovim komercijalnim aktivnostima i radom na poboljšanju usluga. Govoreći o novim evropskim propisima navela je da je prošlogodišnji udeo električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u energetskom miksu EU bio veći od proizvodnje iz fosilnih goriva. Ukazala je na podatke o padu potrošnje električne energije i gasa u odnosu na 2019. godinu u EU, kao i da je proizvodnja gasa prošle godine bila manja za skoro 23%, što je slika stanja u Hrvatskoj. Naglasila je važnost evropskog zelenog plana, koji daje smernice za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do klimatske neutralnosti i naglašava potencijal vodonika, pri čemu je Evropska komisija pripremala reviziju postojećih pravila o gasu i vodoniku, kako bi osigurala planirano smanjenje CO2.

„Takođe, paketom, koji uključuje reviziju gasne direktive i propisa, EK namerava da podstakne dekarbonizaciju tržišta gasa i uvođenje obnovljivih gasova na tržište, istovremeno uklanjajući regulatorne barijere. Ovakvim budućim aktivnostima EU šalje poruku da, uprkos brojnim socijalnim izazovima, nastavlja da računa na gas i višenamenski potencijal izgrađene i prateće infrastructure”, istakla je Posilović.

Gas će i dalje biti važan izvor energije u Evropi, rekla je Andrea Stegher, trenutni potpredsednik i budući predsednik Međunarodne gasne unije (IGU), u svom pozvanom predavanju „Budućnost gasa i gasne infrastrukture u EU sa fokusom na nisko-ugljeničnim gasovima“.

Naglašavajući veliku važnost inovacija za smanjenje emisije gasova (posebno CO2) koji podstiču globalno zagrevanje i klimatske promene, kao i postizanje planiranih ciljeva EU da budu ugljen-neutralni do 2050. godine Stegher je rekao da je „planirano mešanje prirodnog gasa sa vodonikom nesumnjivo je u budućnosti, što će dodatno smanjiti emisiju gasova tokom potrošnje”. Takođe je naveo da svetska potrošnja gasa nastavlja da raste, tako da je, na primer, godišnji rast potrošnje gasa u Kini veći od ukupne potrošnje u Hrvatskoj.

Na kraju velikoga trodnevnog skupa doc. dr. sc. Dalibor Pudić, predsjednik HSUP-a, zahvalio je svim učesnicima, moderatorima i sponzorima na uspešno održanom skupu koji je pokazao da se ubrzano menjaju energetska paradigma gasa i njegova uloga u tranzicionom period do niskougljične neutralnosti, a osobito kada počne njegovo mešanje sa drugim gasovima, poput biogasa i vodonika.

Detaljan izveštaj sa ovog velikog skupa o gasu, čiji je Energija Balkana bila medijski pokrovitelj, možete pogledati ovde.

Novi, 37. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin održaće se od 4. do 6. maja 2022. godine u Opatiji. Rezervni termin biće sredinom juna, sve u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Izvor: Hrvatska stručna udruga za plin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022