Zorana Mihajlović: Mora se pametno gazdovati mineralnim resursima Srbije

Blizu 200 milijardi dolara je vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina kojima Srbija raspolaže. Izmene zakona o rudarstvu neophodne su zbog zaštite mineralnog bogatstva Srbije, većih prihoda i kvalitetnijih investicija, kaže potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović napominjući da nema razvoja rudarstva bez snažnog i prepoznatljivog Geološkog zavoda Srbije.

“Rudarstvo predstavlja veliki potencijal da se Srbija razvija. Blizu 200 milijardi dolara je vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina kojima Srbija raspolaže. Zadatak države je da stvori uslove da se rudarstvo razvija, ali ono što tražimo, to je da država i građani imaju korist od toga, kroz zdravu životnu sredinu, veće prihode, zaposlenost i kvalitetne investicije”, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Sada je udeo rudarstva u BDP-u 1,9 odsto a to može za tri godine da se poveća na 3,5 do četiri odsto. Važnu ulogu u tome ima Geološki zavod Srbije, istakla je Mihajlovićeva posle sastanka sa poslovodstvom ove naučne kuće.

”Sastanak sa predstavnicima Geološkog zavoda Srbije jedan je od najvažnijih sastanaka od kako je formirano novo Ministarstvo rudarstva i energetike. Nema razvoja rudarstva ako Geološki zavod Srbije ne dobije svoje pravo mesto, ako ne bude mnogo prepoznatljiviji i nezaobilazna adresa za sve koji rade bilo šta u oblasti rudarstva u Srbiji”, rekla je Mihajlovićeva ističući da je uloga Geološkog zavoda veoma značajna i da je potrebno da ova institucija bude prisutnija na svim državnim projektima, ne samo u oblasti rudarstva, nego i u infrastrukturi. ”Početak svega je izrada izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a moramo da imamo i jasnije kriterijume po pitanju istražnih prava. Ljudi u zavodu daju svoj maksimum, ali mi želimo da uz podršku države taj maksimum bude još veći i sigurna sam da zajedno možemo da pokrenemo stvari.”

Direktor Geološkog zavoda Srbije, Dragoman Rabrenović istakao je da je pokrenuto nekoliko važnih pitanja, uključujuči izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kao i veću prepoznatljivost Geološkog zavoda Srbije, imajući u vidu kapacitete i međunarodnu reputaciju ove institucije.

Govoreći o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Mihajlovićeva kaže da je glavni cilj da se ova oblast razvija, a da država od toga ima veće prihode, kao i to da se u rudarstvo privuku kvalitetne investicije.

“Kroz izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima mora se voditi računa o mineralnom bogatstvu Srbije, da se omogući da svi postupci budu pregledni i efikasni i da se spreči svaki vid zloupotreba. Želimo da stvorimo uslove da se rudarstvo razvija i zbog toga uvodimo e-rudarstvo kako bismo imali efikasnije i jednostavnije procedure. Ali, želimo da niko ne bude povlašćen ako hoće da istražuje i da posle eksploatiše neku rudu, i zbog toga ćemo predložiti se da skrati trajanje istražnih prava, a ne da neko to radi osam ili devet godina i da okupira određeni prostor”, rekla je Mihajloviećeva.

Navodeći da postoje naknade koje se plaćaju ministarstvu i naknade po metru kvadratnom ministarka je rekla da da država od toga danas ima mali novac.

“U redu je da dolaze investitori i da istražuju, ali država mora imati korist od svega toga i mnogo veće prihode”, kaže Mihajlovićeva.

Jedna od glavnih izmena odnosi se na to da će Vlada ubuduće za eksploataciju strateških mineralnih sirovina sprovoditi postupak u skladu sa Zakonom o javnom privatnom partnerstvu i koncesijama, čime će se voditi više računa o mineralnom bogatstvu Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.