Dušanu Bajatoviću uručena Medalja Puškina

Zbog velikog doprinosa razvoju odnosa, organizovanju akcija čiji je cilj bolje upoznavanje istorije, kulture, kao i geografije dve prijateljske zemlje - Rusije i Srbije Dušanu Bajatoviću, generalnom direktoru Srbijagasa, koji je ujedno i predsednik Pokroviteljskog saveta Ruskog geografskog društva u Srbiji danas je u Moskvi uručena Medalja Puškina. Ovo priznanje dodeljeno je i dr Miroljubu Milinčiću, direktoru RGD u Srbiji.

Generalni direktor Srbijagasa koji je ujedno i predsednik Pokroviteljskog saveta Ruskog geografskog društva u Srbiji Dušan Bajatović dobio je visoko rusko priznanje Medalju Puškina, koju ta zemlja dodeljuje najzaslužnijim stranim građanima za doprinos razvoju kulturnih i drugih veza i čuvanje tradicije.

Ovo značajno priznanje direktoru Bajatoviću u Moskvi je danas uručio prvi zamenik predsednika Ruskog geografskog društva Sergeja Šojgua, akademik Nikolaj Sergejevič Kasimov, inače direktor Geografskog fakulteta na moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov.

Kako je tom prilikom rečeno, Puškinova medalja uručuje mu se zbog velikog doprinosa razvoju odnosa kao i organizovanju akcija čiji je cilj bolje upoznavanje istorije, kulture, kao i geografije dve prijateljske zemlje Rusije i Srbije. Direktor Srbijagasa je, zajedno sa profesorom Geografskog fakulteta u Beogradu dr Miroljubom Milinčićem, direktorom RGD u Srbiji, inače takođe dobitnikom ovog priznanja, dao veliki doprinos u objavljivanju više knjiga i organizovanju akcija Besmrtnog puka, čiji je cilj da se ne zaborave oni koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu.

„Za mene je ovo veliko priznanje. Čast mi je biti u Ruskom geografskom društvu na čijem se čelu nalaze predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu, dokazani prijatelji srpskog naroda”, rekao je tim povodom Dušan Bajatović, dodajući ujedno da sadašnje rusko rukovodstvo pruža veliku podršku Srbiji, pogotovo u borbi za očuvanje svoje teritorije, južne pokrajine Kosova i Metohije, kao da će se sam i dalje zalagati za razvoj prijateljskih srpsko-ruskih odnosa.

Puškinovu medalju dobitnicima je, kao i svih prethodnih godina, trebalo da uruči ruski predsednik Vladimir Putin, međutim zbog situacije sa korona virusom, ovaj svečani događaj, ipak, je odložen za neko vreme, a nagrade su dobitnicima uručene na nekim drugim bilateralnim susretima.

Tako je još jedno vredno priznanje ruske države za prošlu godinu, kao znak zahvalnosti za širenje i produbljivanje saradnje dva naroda na svim poljima, direktoru Srbijagasa uručio ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko prilikom nedavne posete nacionalnoj gasnoj kompaniji Srbije i zajedničkom rusko-srpskom preduzeću Gastrans.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti