Vratile se rode

Jato belih roda 19. maja svoj let iz ko zna koje afričke zemlje završilo je na jalovištu RTH kod Borske flotacije, na kome je tokom poslednje dve godine rekultivisano skoro 15 hektara degradirane površine. Na kosinama brane posejana je trava i posađeno 11.000 sadnica bagrema, a u Sektoru za zaštitu životne sredine kompanije Serbia Zijin Copper kažu da su se pojavile i ljubičaste perunike.

Ako je tačno da rode donose sreću, plodnost i prosperitet, jer su simbol obnove, preporoda i stvaranja, onda će sve ono što je Sektor za zaštitu životne sredine kompanije Serbia Zijin Copper uradio u cilju stabilizacije prašine sa flotacijskog jalovišta RTH biti – sto odsto uspešno.

Jer, jato belih roda je 19. maja svoj let iz ko zna koje afričke zemlje završilo upravo na ovom jalovištu i time nagovestilo lepši prizor i bolje dane. Sletelo je njih 15, bar toliko smo uspeli da izbrojim, a da ne ometemo njihovu nameru da ova lokacija bude njihovo stanište.

Monitoring je zbog toga i bio kratak, pa nismo videli da li su neke svile gnezdo, što će biti siguran znak da će se na jalovištu kod Borske flotacije zadržati bar do jeseni.

Na flotacijskom jalovištu RTH je u poslednje dve godine rekultivisano skoro 15 hektara degradirane površine. Na kosinama brane posejana je trava, posađeno je 11.000 sadnica bagrema, a u Sektoru za zaštitu životne sredine kažu da su se pojavile i ljubičaste perunike.

Prirodna staništa bele rode su močvarna područja, vlažne livade i poljoprivredna zemljišta, jer tamo nalaze i najviše hrane. Rode se hrane vodozemcima, gmizavcima, ribama, glodarima i velikim bubama, a gnezda svijaju u blizini naseljenih, ali čoveku nepristupačnih mesta. Flotacijsko jalovište RTH je, nakon rekultivacije, očigledno postalo idealno stanište, tim pre što orintolozi poslednjih godina upozoravaju da prirodna staništa ovih ptica selica polako nestaju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti