NE Paks II dobio prvu građevinsku dozvolu

Mađarska elektroprivreda MVM dobila je za Nuklearnu elektranu Paks II prvu građevinsku dozvolu. Nuklearka će biti najveća proizvodna jedinica u domaćem elektroenergetskom sistemu.

Mađarska regulatorna uprava za energetiku i komunalne usluge izdala je građevinsku dozvolu za Nuklearnu elektranu (NE) Paks II. Ipak, konačnu građevinsku dozvolu dodeliće Mađarska uprava za atomsku energiju (HAEA), koja ima godinu dana plus tri meseca da donese odluku, nakon čega gradnja konačno može da počne, piše Energetika.net.

Puštanje u pogon novih jedinica očekuje se najranije 2029/30. godine.

Zahtev za dozvolu podnela je Nuklearna elektrana Paks II, podružnica mađarske elektroprivrede MVM u oktobru, a za izgradnju nuklearne elektrane snage 2 x 1.262 MW. Prema saopštenju mađarskog regulatora, uzimali su u obzir aspekte sigurnosti snabdevanja elektroenergetskog sistema tokom licenciranja elektrane.

„Planirani pogon biće najveća proizvodna jedinica u domaćem elektroenergetskom sistemu”, navedeno je u saopštenju mađarskog Regulatornog tela za energetiku i komunalne usluge. Nuklearna elektrana igraće ključnu ulogu i u proizvodnji energije bez ugljenika u zemlji, javljaju mađarski mediji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti