Recikliranja solarnih panela

Nemački Blue Elephant Energi kupuje solarne parkove u Grčkoj

Nemački nezavisni operater solarnih i vetroelektrana Blue Elephant Energi ulazi na grčko tržište, kupovinom solarnih parkova kompanije ABO Vind AG, od kojih je Megala Kalivia u blizini Trikale najveći operativni solarni park u Grčkoj.

Blue Elephant Energi AG (BEE), nezavisni operater solarnih i vetroelektrana sa sedištem u Hamburgu i ABO Vind AG (ABO Vind), globalna kompanija za razvoj projekata za postrojenja za snabdevanje energijom iz obnovljivih izvora energije, postigli su sporazum o prodaji dva operativna solarna parka ukupnog kapaciteta 45 MW, piše DGAP.de.

Prvi projekat sa kapacitetom od 7 MWp (instalisane snage solarnih panela) nalazi se kod Kososa, blizu grada Ksanti. Drugi se nalazi u Megala Kaliviji, u blizini Trikale, ukupnog kapaciteta 38 MWp. Zajedno će oba projekta doneti procenjenu proizvodnju od oko 80 miliona kilovat sati godišnje. Do danas je Megala Kalivia, takođe, najveći operativni solarni park u Grčkoj.

Abo Vind je tokom realizacije projekata od 2018. godine finalizirao planiranje, inženjering, izgradnju i mrežne veze između 2019. i 2020. U Megala Kalivia, ABO Vind je, takođe, izgradio novu privatnu podstanicu za napajanje proizvedene električne energije u visokonaponsku mrežu. Projekat koristi tehnologiju pojedinačnog praćenja za optimizaciju prinosa.

„Zadovoljstvo nam je da najavimo kupovinu ova dva projekta, koji nam omogućavaju ulazak na obećavajuće grčko tržište, kao i dalju geografsku diverzifikaciju portfelja. Konačno, ovi solarni projekti će nam omogućiti da dodatno doprinesemo našoj sveobuhvatnoj posvećenosti ka održivijem i čistijem snabdevanju energijom“, komentariše Tim Kalas, glavni direktor za investicije kompanije Blue Elephant Energi AG.

Panajotis Saris (Panagiotis Sarris) generalni direktor ABO Vind-a ističe da su „za samo nekoliko godina postali važan deo grčkog tržišta obnovljivih izvora energije. Ovim solarnim projektima dokazali smo da smo u rekordnom roku sposobni da instaliramo čak i tehnološki izazovne solarne parkove.“

Blue Elephant Energi AG (BEE) kupuje i upravlja solarnim parkovima i vetroparkovima u osam zemalja sa fokusom na zapadnu Evropu, ali i u Čileu i u Dominikanskoj Republici. Osnovana 2016. godine BEE trenutno upravlja portfeljem obnovljivih izvora energije od 1.104 MW, čiji je deo u izgradnji.

ABO Vind je globalno uspešan programer obnovljivih izvora energije sa više od 700 zaposlenih. Od 1996. godine kompanija je razvila i prodala projekte energije vetra, solarne energije i biogasa snage 3.500 megavata, od čega više od 1500 projekata po sistemu „ključ u ruke“.

Izvor: DGAP.de

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.