RiTE Ugljevik u zoni (ne)likvidnosti

Ukazivanje ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića na finansijske teškoće u RiTE Ugljevik izazvalo je reagovanje, najpre u vidu demantovanja Uprave ovog preduzeća, a, potom, i saopštenjem Sime Stokića v.d. izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove RiTE Ugljevik, koji je potvrdio tačnost ministrove izjave. Od premašenog šestomesečnog plana proizvodnje, do nedostajućih finansijskih sredstva od preko 30 miliona KM.

Finansijsko poslovanje RiTE Ugljevik izazvalo je oprečne stavove resornog ministarstva i predstavnika ovog preduzeća, što je proteklih dana kulminiralo javnim obraćanjima sa ovih adresa.

Termoelektrana Ugljevik malo, malo, pa ispada sa mreže. Od početka godine van pogona je bila čak 19 puta, što je Elektroprivredu Srpske koštalo blizu 60 miliona maraka, prenosi Alternativna televizija (ATV).

„Kotlovski i cevni sistem ove termoelektrane su u katastrofalnom stanju, zato su kvarovi česti. Toliko su česti da se u njih počelo i sumnjati. Direktor i uprava preduzeća moraju preuzeti odgovornost“, konstatovao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i tvrdi da ništa nije urađeno da se problemi reše.

Sa ovim problemima u Ugljeviku upoznati su i u Elektroprivredi, matičnom preduzeću i kažu da ih je sve to skupo koštalo.

Nadoknada gubitaka

Za tih 19 ispada Ugljevik je van pogona bio 500 sati, pojašnjavaju u EPRS. Za to vreme je izgubljeno 100 gigavat sati električne energije. Te gubitke matično preduzeće je moralo da nadoknadi.

„Zbog neraspoloživosti TE Ugljevik, Elektroprivreda Republike Srpske je ostvarila manju dobit  od preko 52 miliona maraka za prvih sedam meseci“, rekao je Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove u Elektroprivredi Republike Srpske.

Koliko je miliona otišlo u vazduh direktor RiTE Ugljevik kaže da ne zna.

„Samo ću vam reći da je 300 kilometara cevi u kotlu i jedna mala rupica na cevi dovodi do ispada i pucanja cevi. To su veliki pritisci i visoke temperature i mi ne možemo da utičemo na to. Normalno, kao direktoru mi je teško kada se to dešava i to je vrlo stresno za sve nas“, objašnjava Čedomir Stojanović, generalni direktor RiTE Ugljevik.

Ministar Đokić podseća da se problemi u ovom preduzeću vuku godinama i samo gomilaju. Na prvom mestu je konstantan rast troškova poslovanja. Đokić za sve krivi menadžment i kaže da neko mora da odgovara.

„Bio sam spreman da radimo zajedno da se ti problemi otklone, međutim nije bilo spremnosti za delovanje i evo sada se suočavamo sa ozbiljnim finansijskim problemima koji su nastali zbog propusta u načinu upravljanja RiTE Ugljevik, imajući u vidu da su finansijske obaveze u stalnom porastu“, kaže ministar.

Jedan od problema predstavlja i to što u RiTE Ugljevik još uvek nije urađen redovni godišnji remont koji je bio planiran za prvi april. Razlog se krije u problemima sa javnim nabavkama.

„Svaka pokrenuta nabavka ispred TE Ugljevik je završavala u Kancelariji za žalbe i to nam je produžilo period nabavke opreme i materijala ali i firme koja će izvoditi radove u remontu“, dodaje Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove u Elektroprivredi Republike Srpske.

Plan je da se za dve ili tri godine radi kapitalni remont kada bi se izmenio kompletan cevni sistem. Prošli kapitalni remont 2017. godine nije urađen kako treba i od tada je sve krenulo po zlu, tvrdi ministar Petar Đokić.

Uprava – RiTE Ugljevik savesno posluje

Reagujući na tvrdnje ministra, Uprava RiTE Ugljevik je u demantovanju koji je prenela ATV navela da je „neprijatno iznenađena medijskim istupom resornog ministra, koji je dobro upućen u rad i stanje preduzeća.”

Kako je u saopštenju rečeno, „RiTE Ugljevik savesno i odgovorno posluje, uprkos jednoj od najsloženijih godina za energetski sektor, ne samo u Republici Srpskoj, nego i na globalnom planu. U prilog tome govore rezultati našeg preduzeća – za prvih šest meseci proizvedeno je 819.090.000 kWh električne energije, čime je premašen plan proizvodnje. Od kompletne proizvodnje električne energije, značajan deo je izvezen, što je omogućilo nezanemarljivu finansijsku dobit matičnom preduzeću i Republici Srpskoj.“

Takođe, iz uprava RiTE Ugljevik podsećaju javnost da je RiTE Ugljevik poslednjih godina nosilac stabilnosti celokupnog energetskog sektora, naročito tokom trajanja epidemije virusa korona i krize u radu Hidroelektrana Trebišnjica.  

„Činjenica je da je bilo neplanskih ispada sa mreže, koja se dešavaju zbog pucanja cevi u ložištu, abrazivnog dejstva uglja, konstrukcije kotla, a najznačajniji broj u prvoj polovini godine posledica je odlaganja remonta koji nije započet 1. aprila, kada je planiran energetskim bilansom. Razlozi za odlaganje remonta su objektivni – nedostatak materijala na tržištu i problemi koje je preduzeće imalo sa javnim nabavkama”, navodi se u saopštenju.

„Na problem sa javnim nabavkama uredno smo upozoravali ministra Petra Đokića, koji nijednim potezom nije doprineo da se to reši. Dodatnim zalaganjem Uprave preduzeća, problem sa javnim nabavkama je konačno rešen, a remont planiran za 20. septembar“. 

Uprava Preduzeća demantuje tvrdnje o povećanju troškova proizvodnje, koje se mogu u javnosti pogrešno percipirati.

„Došlo je na tržištu do poskupljenja čelika, hemije i ostalih sredstava neophodnih za rad Termoelektrane, sa čime je ministar Đokić dobro upoznat. Vrata Uprave RiTE Ugljevik su otvorena ministru Đokiću da, ukoliko ima dilema, prvo utvrdi činjenično stanje prije izlaska u javnost, u suprotnom bićemo primorani da posumnjamo u ministrove dobre namere”, poručili su iz Uprave RiTE Ugljevik.

Pokretanje nagomilanih problema

Posle ovog demantovanja, usledilo je saopštenje Sime Stakića v.d izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove RiTE Ugljevik, koje je prenela Alternativna televizija.

„Kao v.d. izvršnog direktora za ekonomsko-finasijske poslove u RiTE Ugljevik, ističem da su navodi ministra energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petra Đokića, izneti u izjavi datoj 28.07.2022. godine, u celosti tačni, i da bi oni trebalo da pokrenu rešavanje nagomilanih problema u RiTE Ugljevik, na koje je ministar Petar Đokić u više navrata ukazivao, rekao je Stakić.

Ministar Petar Đokić je, kao ovlašćeni predstavnik Matičnog preduzeća u Skupštini akcionara RiTE Ugljevik, više puta je ukazivao na izrazito otežano poslovanje preduzeća do čega je dovelo konstantno povećanje troškova, tako da je likvidnost preduzeća ozbiljno narušena, kaže se u saopštenju izvršnog direktora.

„Poznato je i da Skupština akcionara zbog niza nedostataka nije usvojila izveštaje o poslovanju za 2019. godinu. Ministar Đokić je i tada zahtevao da se hitno izradi akcioni plan sa merama racionalizacije poslovanja, u cilju izlaza preduzeća iz zone nelikvidnosti. Takođe, Vlada Republike Srpske, kao i Kolegijum direktora Matičnog preduzeća, doneli su više zaključaka kojima su zahtevali preduzimanje mera kako bi se racionalizovali i smanjili troškovi“.

Milionska šteta

Nedostajuća sredstva trenutno iznose više od 30 miliona KM. Kada se, kako kaže Stakić, tom iznosu dodaju dospele obaveze koje su u roku plaćanja, kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka i kreditno zaduženje za sistem odsumporavanja, a činjenica da tek predstoji godišnji remont koji je predviđen da traje 45 dana i u kom periodu preduzeće nema prihoda uz povećanje rashoda, osnovano se postavlja pitanje da li ovo preduzeće ima strategiju za naredni period.

„Ministar Đokić je u svoj izjavi naveo milionsku štetu do koje je došlo neplaniranim prekidima rada Termoelektrane Ugljevik, čak 19 puta zaključno sa julom 2022. godine.

To dovoljno oslikava stanje u Termoelektrani. Slični problemi su prisutni i u drugim organizacionim jedinicama, a tim povodom se nadležni rukovodioci kontinuirano obraćaju Upravi preduzeća. I lično sam Upravi preduzeća dostavljao odgovarajuće informacije sa predlogom mera, tražeći da se pod hitno krene sa njihovom realizacijom, kaže se u saopštenju Sime Stakića v.d izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove RiTE Ugljevik.

Izvor: Alternativna televizija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti