Struja u Evropi najskuplja na rumunskoj i mađarskoj berzi

Bugarska: Liberalizacija tržišta električne energije

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici u Bugarskoj predviđa punu liberalizaciju veleprodajnog tržišta električne energije do kraja 2023. godine. Domaćinstva kao krajnji kupci električne energije ostaju na regulisanom tržištu do 31. decembra 2025. godine, nakon čega se obezbeđuje postepena deregulacija maloprodajnih cena za domaćinstva, uporedo sa mogućnošću promene snabdevača.

Savet ministara Bugarske utvrdio je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici koji predviđa punu liberalizaciju veleprodajnog tržišta električne energije do kraja 2023. godine, kao i prelazak snabdevanja domaćinstava takođe na slobodno tržište, od 2026. godine.

Izrađeni predlozi uvode definiciju i kriterijume za energetsko siromaštvo za domaćinstva, za potrebe liberalizacije tržišta i prioritetnog tretmana domaćinstava koja spadaju u okvir te definicije, pri finansiranju projekata energetske efikasnosti.

Regilisano tržište za domaćinstva do 2025.

Liberalizacija maloprodajnog tržišta električne energije u potpunosti je u skladu sa Odlukom Narodne skupštine od 11.11.2022. godine, navodi se u odluci Saveta ministara. Prema ovome, domaćinstva kao krajnji kupci električne energije ostaju na regulisanom tržištu do 31. decembra 2025. godine, nakon čega se obezbeđuje postepena deregulacija maloprodajnih cena za domaćinstva, uporedo sa mogućnošću promene snabdevača.

Nacrt zakona predviđa i prestanak uloge javnog snabdevača Nacionalne električne kompanije EAD (NEK) i ukidanje proizvođačkih kvota za regulisano tržište.

Predlog zakona predviđa i da su krajnji snabdevači energijom, kao što su pružaoci univerzalnih usluga, dužni da snabdevaju potrošače u domaćinstvu, a da oni nisu u obavezi da menjaju snabdevača. U prelaznom periodu krajnji snabdevači i trgovci snabdevaće krajnje kupce domaćinstva po regulisanim cenama.

Pravila za snabdevače

Prema dokumentu, krajnji snabdevači ili trgovci koji snabdevaju potrošače iz domaćinstva će do 60% svojih potreba za energijom otkupljivati na organizovanim aukcijama po osnovu dugoročnih ugovora, koristeći javnu podršku u vidu finansijskih garancija ili razlika, u cilju smanjenja rizika i obezbeđivanja zaštite od volatilnosti cena na tržištu električne energije za domaćinstva. U okviru regulatornog procesa za period do 2026. godine predviđena je mogućnost kompenzacije troškova kupovine električne energije za fizička lica.

Nacrtom zakona transponuju se, između ostalog, i odredbe Direktive (EU) 2019/944 koje se odnose na nove učesnike na tržištu električne energije – civilne energetske zajednice, aktivne kupce i agregatore. Takođe, dopunjuju se mere zaštite potrošača energetskih usluga kroz mogućnost zaključivanja ugovora na određeno vreme i po fiksnoj ceni i ugovora sa dinamičkom cenom električne energije – za kupce sa instaliranim pametnim komercijalnim mernim uređajem.

Izvor: News.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti