EU ide ka ukidanju diskriminacije zaposlenih žena

Nema više razlike u zaradama suprotnih polova, od sada jednakost u kovertama zaposlenih žena i muškaraca. Iz EU poručuju: jednaka plata za jednak posao. Članice će morati da odluče kakvi će biti penali za kompanije koje odbiju da poštuju ove regulative, a jedna od opcija su novčane kazne.

Rodna ravnopravnost sve je učestalija tema, posebno u EU, a Evropska komisija namerava da uvede regulativu koja se prevashodno tiče velikih kompanija.

Naime, zahtevaće od njih da objave plate muškaraca i žena, kako bi se smanjio jaz u zaradama, među polovima.

Strani mediji pišu a prenosi da bi Brisel trebalo da objavi niz obveznih mera kako bi se smanjila ova nejednakost. Podsećamo, jaz u platama je 2018. iznosio 14,1 odsto u korist jačeg pola.

Takođe, kompanije u skladu sa novim normama neće smeti da pitaju kandidate za posao kolika im je bila prethodna plata.

Predložena direktiva zahtevaće od svih 27 članica uvođenje ovih strožih pravila, u firmama koja zapošljavaju više od 250 radnika, prenosi Srbija danas.

Dok je praksa do sada bila da se „ćuti” o plati, kako u svetu, tako i kod nas, radnici iz EU će ubuduće imati pravo da znaju kolika je plata njihovih kolega. Takođe, imaće pravo na kompenzaciju u slučaju diskriminacije u primanjima.

Članice će morati da odluče kakvi će biti penali za kompanije koje odbiju da poštuju ove regulative, a jedna od opcija su novčane kazne.

Izvor: Bankar.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.