Energenata će biti

Kasacioni sud – trošak garantovanog snabdevača deo cene struje

Vrhovni kasacioni sud presudio da postoji pravni osnov za naplatu stavke trošak garantovanog snabdevača na računa za struju u skladu sa zakonom i da je sastavni deo cene struje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu mimo utvrđene cene. Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije I ranije su upozoravali građane da nema pravnog osnova za tužbe protiv EPS-a.

Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da je trošak garantovanog snabdevača sastavni deo cene struje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu mimo utvrđene cene.

U zaključku Vrhovnog suda navedeno je:

„Trošak garantovanog snabdevača je sastavni deo cene električne energije utvrđene u skladu sa važećom Metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu struje mimo utvrđene cene”.

Sporni saveti građanima protiv EPS-a

Naime, Udruženje za zaštitu prava građana Proces objavilo je u julu da EPS kroz račune za struju naplaćuje i cenu za troškove garantovanog snabdevača, kao stalni trošak koji potrošači plaćaju i kada struju ne troše. Naveli su da računi ne sadrže jasne i precizne informacije koju uslugu, zapravo, potrošač plaća kroz troškove garantovanog snabdevača.

Iz EPS-a je Tanjugu ranije rečeno da oni strogo poštuju zakone i da su sve stavke na računu za struju utvrđene u skladu sa zakonima, kao i da je tako i u slučaju stavke „trošak garantovanog snabdevača”.

NOPS – nema pravnog osnova ni za kakvom tužbom građana

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) su, kada se pojavila ta vest, savetovali građane da ne žure sa tužbama protiv EPS-a, već da sačekaju presudu Vrhovnog kasacionog suda, koji je jedini nadležan da presudi da li je obračunavanje troškova garantovanog snabdevača prema zakonu ili ne.

Predsednik te organizacije, Goran Papović, rekao je danas za Tanjug da je Vrhovni kasacioni sud presudio da pravni osnov za naplatu te stavke postoji, s tim što nisu smeli da ga iskazuju kao posebnu stavku, već da je to trebalo da bude u ceni računa.

Papović objašnjava da kada se to protumači, shvati se da nema pravnog osnova ni za kakvom tužbom građana.

Neophodno licenciranje udruženja potrošača

Kaže da je opasno što pojedina udruženja pozivaju građane na tužbu i dodaje da se NOPS zalaže da se napokon licenciraju organizacije. Da se zna ko sme da daje savete, a ko pogrešno savetuje potrošače.

„Kasacioni sud je rekao da taj deo troška ima pravde i osnova da bude trošak javnog snabdevača, smo što mora biti iskazan u ceni struje”, zaključio je Papović.

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti