nova uredba o kupcu-proizvođaču električne energije

Uz solarne panele svi mogu proizvoditi struju

U mnogim zemljama je već zaživeo „prozjumer“ pristup proizvodnje struje, na krovovima kuća, vikendica ili stambenih zgrada građana, kao i na halama ili poslovnim zgradama. Kod nas se kreće sa prvim “dečijim” koracima. Kako urediti sistem kupca-proizvođača, koje solarne panele odabrati, koji su benefiti sopstvene proizvodnje struje, za koji kapacitet se odlučiti da takva investicija bude isplativa, koja je uloga EPS-a, a koja EDS-a… pa i kome se obratiti za savet u današnjoj emisiji, Jelica Putniković razgovara sa Predragom Matićem, direktorom direkcije za planiranje i investicije u EDS-u.

Prozjumer – kovanica je koja objedinjuje pojmove kupca i proizvođača električne energije. Status kupca-proizvođača domaćinstava i kompanija koji žele da postave solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju definisan je zakonskim podzakonskim aktima.

Oni tako mogu da dugoročno smanje račune za struju ali i sopstvenu ulogu u zagađivanju životne sredine. Uz to, i država je obećala finansijsku pomoć. Ono što je još bitnije, pojednostavljenu proceduru – što je, nesumnjivo, veoma bitno, ako se zna da je papirologija ono što građanima Srbije umnogome otežava realizaciju mnogih planova.

To da građani reše da sami počnu proizvoditi struju, na krovu svoje kuće, vikendice ili stambene zgrade, ali i hale ili poslovne zgrade već je zaživelo u mnogim zemljama. Kod nas se kreće sa prvim “dečijim” koracima.

Kako sve ovo sprovesti a da se ne napravi “greška u koracima”, koje solarne panele odabrati, koji su benefiti sopstvene proizvodnje struje, za koji kapacitet se odlučiti da takva investicija bude isplativa, koja je uloga Elektroprivrede Srbije (EPS) a koja Elektridistribucije Srbije (EDS)… pa i kome se obratiti za savet u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Predragom Matićem, direktorom direkcije za planiranje i investicije u EDS-u.

Video možete pogledati ovde

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.