Komisiji za koncesije BiH (ni)je nadležna za He Buk Bijela

KZK EPS-u odobrila kontrolu nad firmom koja će graditi hidroelektrane na Drini

Pored Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivreda Srbije je, rešenjem Komisija za zaštitu konkurencije stekla kontrolu nad firmom HES Gornja Drina iz Foče, koja će graditi hidroelektrane Buk Bjela, Foča i Paunci na reci Drini.

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije odobrila je da Elektroprivreda Srbije (EPS) sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) stekne zajedničku kontrolu nad firmom Hidroelektroenergetski sistem Gornja Drina iz Foče, navodi se u Rešenju koje je objavila KZK.

Nad firmom iz Foče potpunu kontrolu ima ERS preko svoje zavisne firme iz Trebinja, a KZK je ovom odlukom dao zeleno svetlo kako bi i EPS da ima udeo u kontroli i vlasništvu.

HES Gornja Drina nastao je odlukom Vlade Republike Srpske septembra 2019. godine i to spajanje firmi Hidroelektrana Buk Bjela i Hidroelektrane Foča i Paunci a u vezi sa projektom izgradnje hidroenergetskog sistema Gornja Drina.

Kako se navodi u rešenju, projekat izgradnje HES Gornja Drina predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci čija bi ukupna instalisana snaga iznosila 180,9 MW.

EPS pristupa HES Gornja Drina posle odluka Nadzornog odbora i Vlade Republike Srbije a trebalo bi da na osnovu novčanog uloga koji će uneti stekne između 50 i 60 procenata udela.

Početak izgradnje hidroelektrane Buk Bjela najavljen je za januar 2021. godine, dok je za druge deve elektrane početak izgradnje od početka 2023. godine.

Ideja o gradnji ova tri energetska objekta na reci Drini kod Foče stara je, inače, nekoliko decenija, ali nikada nije realizovana.

Vlasti Republike Srpske i Srbije su početkom prošle godine dogovorili zajedničku izgradnju hidroelektrana Foča i Paunci a nedugo zatim, dogovorena je i zajednička gradnja HE Buk Bijela. Sve ukupno njihova vrednost iznosi oko 850 miliona KM.

Sve tri koncesije za izgradnju i korištenje pripadaju Elektroprivredi Republike Srpske.

HE Buk Bijela imaće instalisanu snagu od 93,52 megavata, HE Foča 44,15 megavata, dok će HE Paunci biti objekat snage 43,21 megavata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti